Politiet sa at bomben var innstilt slik at den skulle gå av mens restauranten var full av folk som feiret slutten av fastemåneden ramadan torsdag kveld.

Bombe hos Toyota

Indonesias sjefsdetektiv Erwin Mappaseng, som ble sendt til Makassar for å etterforske eksplosjonen, sa at det dreide seg om en lavintensitetsbombe. En liknende bombe gikk av en time senere i en Toyota-butikk i nærheten av restauranten.

Tidligere insisterte restaurantledelsen selv på at det ikke var en bombe, men en gasskomfyr som eksploderte på kjøkkenet. En annen teori gikk ut på at gjester hadde hatt med seg kraftig fyrverkeri som på en eller annen måte ble antent.

McDonald's-restauranten var full av muslimer som feiret slutten på fastemåneden ramadan da eksplosjonen inntraff. Episoden førte umiddelbart til mistanke om at Osama bin Ladens al-Qaida eller andre terrororganisasjoner hadde vært på ferde.

Politiet avhørte en mann som skal ha mottatt en advarsel på mobiltelefon med beskjed om å forlate lokalet umiddelbart før det smalt. To andre og mindre eksplosjoner inntraff fredag på andre steder i Makassar, som er hovedstad i provinsen Sør-Sulawesi.

Både bilbutikken og kjøpesenteret der restauranten befinner seg, tilhører landets velferdsminister Yusuf Kalla, som selv er fra Makassar. Kalla meklet i fjor fram en avtale mellom kristne og muslimer for å få slutt på konflikten mellom de to gruppene på Sulawesi.

Indonesisk politi holder høy beredskap mot terroraksjoner, etter at mer enn 180 mennesker ble drept i en bombeaksjon på øya Bali 12. oktober i år. Den ytterliggående islamistgruppen Jeemah Islamiyah har fått skylden for dette angrepet.