JAN LUND

Tidlig søndag morgen forhindret patruljerende politi antagelig en større tragedie i Nord-Irlands fjerde største by Londonderry. De ble oppmerksomme på en varebil som oppførte seg «mistenkelig» på Foyle Bridge, broen som krysser elven Foyle midt i byen. Politiet fant senere varebilen, en rød Toyota Hiace, parkert på en vei i nærheten med nødblinklysene påslått.

En nærmere inspeksjon avslørte elektronikk og ledninger forbundet med en større bombe. Tennmekanismene ble uskadeliggjort i en kontrollert eksplosjon, og sprengstoffekspertene kunne konstatere at to tønner i bak i bilen inneholdt minst 300 kg sprengstoff.

— Bomben var bygget for å skape enorme ødeleggelser, opplyste politiinspektør George Brien.

Bekymring

Tidligere var en bombe av nesten tilsvarende størrelse blitt oppdaget i en bil i et øde område på den irske siden av grensen. Syv mann er blitt anholdt i saken. Videre undersøkelser vil prøve å kaste lys over om det var snakk om en større synkronisert aksjon med et felles mål.

Avsløringene har utløst sjokk og bekymring fordi det nok en gang er blitt dokumentert hvor skrøpelig fredsprosessen faktisk er. Episoder som disse etterlater fredsprosessen nærmere et sammenbrudd enn en fredelig løsning for borgerkrigens parter.

I flere år var håpet om en positiv utvikling rådende etter at det i 1997 lykkes å forhandle fram en avtale om våpenhvile og samarbeid som et foreløpig punktum for tre årtier med blodig borgerkrig. «Langfredagsavtalen» banet blant annet veien for et politisk samarbeid i det nordirske plarlamentet, og medførte at den militante katolske undergrunnsbevegelsen IRA la ned våpnene.

Men ikke alle militante grupper har akseptert avtalen, og utbrytergrupper fra IRA har tidligere avvist at de er bundet av hovedorganisasjonens løfter.

Sist høst ble den politiske prosessen lammet da det ble avslørt en IRA-spionring i parlamentet. Samtidig antydet informasjon som lekket ut fra en dommerundersøkelse at det i mange år foregikk en systematisk utveksling av opplysninger mellom de britiske myndighetene og de militante protestantiske undergrunnsgruppene.

- Potent trussel

I oktober måtte Tony Blair erkjenne at det politiske samarbeidet var ikke-eksisterende, og den britiske regjeringen valgte å suspendere parlamentet. Samtidig ble de forestående valgene, som skulle ha vært avviklet i mai, utsatt på ubestemt tid.

Som en følge av utviklingen den siste tiden er fredsprosessen ikke lengre et spørsmål om å se fremover, men om å unngå å skru tiden tilbake til perioden med vold, mord, bomber og andre blodige konfrontasjoner.

Som Jeffrey Donaldson, medlem av det suspenderte parlamentet for det protestantiske unionspartiet, sa i et intervju på BBC:

— Dette viser at uansett hva IRAs ledelse sier og gjør, så eksisterer det fortsatt en meget potent trussel fra republikanske terrorister.