Politiet opplyste senere at flere menn var blitt arrestert i forbindelsene med eksplosjonen, men ga ingen hint om hvem som sto bak aksjonen.

Bomben eksploderte i et stort leskur utenfor ankomstterminalen til den internasjonale flyplassen i Davao, der mengder av mennesker hadde søkt ly mot et kraftig regnskyll mens de ventet på passasjerene fra et innenriksfly som nettopp hadde landet.

Kort etter den kraftige eksplosjonen gikk en mindre bombe av på bussterminalen i Davao, men uten at noen ble skadd. Derimot ble en håndfull mennesker skadd i en tredje eksplosjon på et helsekontor i byen Taguma ikke langt fra Davao. -Dette er en skamfull terroristhandling som ikke vil gå utstraffet, sa president Gloria Arroyos pressetalsmann.

Bush fordømmer

Ifølge sykehuskilder ble 19 mennesker, blant dem en amerikaner og flere barn, drept. Tallene på skadde kom tirsdag ettermiddag opp i over 100. For minst 20 av dem var tilstanden alvorlig. Mange hadde sår etter splinter.

Blant de skadde var tre amerikanere, ifølge en talsmann for den amerikanske ambassaden i Manila. President George W. Bush fordømte bombeaksjonene, og en talsmann for Det hvite hus sa at USA vil arbeide skulder ved skulder med den filippinske regjering for å få straffet de ansvarlige.

— Det var en hjemmelaget bombe som eksploderte ved flyplassen, sier øverstkommanderende for den filippinske hæren i den sørlige delen av landet, generalløytnant Narciso Abaya.

Opprørsgrupper

Flere islamistiske opprørsgrupper, blant dem Abu Sayyaf-geriljaen som skal ha forbindelser til terrornettverket al-Qaida, kjemper en blodig kamp for å opprette en islamsk stat sør på Filippinene. Den islamske Moro-frigjøringsfronten, som lett kunne mistenkes for å stå bak attentatet, fordømte bombeangrepene tirsdag.

Moro-fronten er blitt beskyldt for å stå bak en bilbombe på flyplassen i Cotabato i februar, da ett menneske ble drept og seks skadd.

Den hovedsakelig kristne byen Davao ligger rundt 980 kilometer sør for den filippinske hovedstaden Manila. Byen er den største på Mindanao, der regjeringsstyrker kjemper mot de ulike islamistiske opprørsgruppene.

— Vi vet ikke hva som forårsaket eksplosjonen, om den stammet fra en bombe eller en granat, sier den filippinske presidentens rådgiver for Mindanao, Jesus Dureza.

(NTB)

FOTO: REUTERS