Den strategisk viktige byen, som ligger nær Syrias nordvestlige grense til Tyrkia, har den siste tiden vært åsted for store demonstrasjoner mot syriske myndigheter.

Ifølge innbyggere Reuters har vært i kontakt med, stormet styrker kontrollert av president Bashar al-Assads bror Maher byen tidlig søndag morgen.

— De bruker opptil 150 stridsvogner og pansrede kjøretøy. Jisr al-Shughour er en liten by, og det finnes ikke en gang nok plass til å parkere alle stridsvognene. Bombarderingen foregår uten stans nå. To helikoptre flyr over byen og derfra skytes det med maskingevær, sier en innbygger som betrakter det hele fra en bakketopp med utsikt over byen.

En annen innbygger opplyste tidlig søndag morgen at stridsvognene inntok byen fra sør før de avfyrte skuddsalver i hele byen.

Stormet sykehus

Syrisk statlig fjernsyn melder søndag om harde kamper mellom regjeringsstyrker og «væpnede grupper».

— Hærenheter har inntatt Jisr al-Shughour og rensket det statlige sykehuset for væpnede grupper, melder syrisk fjernsyn.

Kanalen hevder også at regjeringsstyrker har uskadeliggjort bomber som de væpnede gruppene skal ha plassert på bruer og veier i Jisr al-Shughour.

— Voldelige sammenstøt oppsto da hærenhetene møtte væpnede grupper inne i og rundt byen, heter det i meldingene.

Avlinger i brann

En innbygger forteller til Reuters at de fleste innbyggerne har flyktet nordover mot Tyrkia, mens det går rykter om at en liten gruppe avhoppere fra hæren skal ha blitt igjen for å forsvare byen.

— Men de må ha blitt gjort til martyrer nå, sier han.

Menneskerettsaktivister opplyser til nyhetsbyrået AFP at eksplosjoner kunne høres med jevne mellomrom, mens røyken steg opp fra Jisr al-Shughour og var synlig på lang avstand

Ifølge en annen kilde har sikkerhetsstyrkene satt avlinger i brann i tre landsbyer utenfor Jisr al-Shughour. Byen, som har omkring 50.000 innbyggere, ligger mellom Syrias nest største by Aleppo og landets viktigste havneby Latakia.

Flykter til Tyrkia

Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia har nå over 5.000 syriske flyktninger tatt seg over grensen til Tyrkia. Natt til søndag skal omkring 400 flyktninger ha krysset grensen. De fleste av dem kommer fra Jisr al-Shughour, som nå skal være delvis forlatt på grunn av de voldsomme kampene.

Tyrkisk Røde Halvmåne har startet arbeidet med å bygge teltleirer som kan huse til sammen 9.000 mennesker i Hatay-provinsen sør i Tyrkia.

Samtidig øker det internasjonale presset på president Bashar al-Assad og hans regime. Storbritannias utenriksminister William Hague sluttet seg søndag til USA ved å kreve at FNs sikkerhetsråd vedtar en klar fordømmelsa av Syria for volden mot demonstranter.

Italias statsminister Silvio Berlusconi uttrykker i en uttalelse sterk bekymring for den voksende humanitære krisen Syria ser ut til å sto overfor som følge av «angrepene fra regjeringsstyrker nord i Syria». Berlusconi ber om at Røde Kors straks for å ubegrenset tilgang til landet.

- Soldater drept

Tidligere i juni skal 120 medlemmer av de syriske sikkerhetsstyrkene ha blitt drept i Jisr al-Shughour.

Lokale innbyggere sier soldatene ble drept fordi de nektet å gå til angrep på demonstranter. Statlig syrisk fjernsyn har på sin side meldt at soldatene ble drept av «væpnede bander».

Minst 1.100 mennesker er drept og over 10.000 er arrestert siden massedemonstrasjonene mot president Assads regjering startet i midten av mars, ifølge menneskerettsgrupper og aktivister.

På grunn av harde restriksjoner mot journalister i landet, er det vanskelig å bekrefte meldingene om drap og menneskerettighetsbrudd. (©NTB)