• Lenge leve kokaen. Ut med yankeene.

VIGGO L. RAVN, Buenos Aires

Slik lød det sent søndag kveld fra den venstreorienterte aymara-indianeren og kokalederen Evo Morales, da han sto frem foran jublende tilhengere ved valghovedkvarteret i Cochabamba, Bolivias tredje største by.

Ifølge lokale medier og med nesten alle stemmene opptalt, har Morales tatt en overraskende stor seier med 51 prosent. Det er akkurat nok til å vinne i første valgrunde. Dermed blir han den første presidenten med indiansk bakgrunn i Bolivias 180 år lange historie og den første som har klart å få over halvparten av stemmene i første omgang.

Seierens størrelse kommer som en overraskelse, fordi meningsmålingene før valget spådde at den 46 år gamle lederen av partiet Bevegelsen for Sosialisme (MAS) lå an til å få ca. 35 prosent av stemmene. Da måtte kongressen ha valgt Bolivias kommende statsoverhode.

Høyrefløyens kandidat, Jorge Tuto Quiroga, fikk 32 prosent av stemmene og var den første til å erkjenne nederlaget.

Morales er tidligere lamagjeter og kokadyrker, og blir den femte presidenten siden 2002 i Bolivia. Den nye presidenten vil øke opposisjonen til USA, øke statskontrollen med landets naturressurser og utfordre USAs krav om å utrydde Bolivias kokaproduksjon.

Valget er samtidig en forsterkning av den politiske venstredreiningen som Latin-Amerika har opplevd de siste årene.

— Fra i morgen begynner Bolivias nye historie: En historie der vi søker rettferdighet, fred og sosial likhet, sa Evo Morales.