Både Kinas valuta yuan, som amerikanerne mener har en kunstig lav kurs, og USAs økonomiske interesser i Sør-Kinahavet ble diskutert under lørdagens møte på Bali, ifølge Det hvite hus,

— Hovedfokuset under møtet var på økonomi. Det var et godt oppgjør, sier Tom Donilon, Obamas fremste sikkerhetsrådgiver.

Han opplyser at USA ønsker å sikre fritt leide for den amerikanske handelsflåten i Sør-Kinahavet. Obama skal også ha tatt til orde for at konfliktene som Kina har med andre land når det gjelder havområdene, må løses på fredelig vis.

- Direkte tale

Donilon beskriver den diplomatiske dynamikken mellom USA og Kina som produktiv og konstruktiv. Han mener at Obama uttrykte seg klart og direkte når det gjaldt amerikanernes interesser i Sør-Kinahavet.

USAs forhold til Kina beskriver han som «svært komplisert og ganske vesentlig», der USA ønsker tett kontakt med Kina om en rekke spørsmål knyttet til Asia og stillehavsregionen.

Møtet mellom Obama og Wen fant sted på Bali i forbindelse med toppmøtet i Den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen (ASEAN), der begge deltar til tross for at de ikke er medlemmer av organisasjonen.

Soldater i Australia

Den siste uken har vært preget av spekulasjoner og skittkasting mellom verdens største økonomier. Obama mener Kina må lære seg å «følge reglene» i internasjonal handel og finans.

Den amerikanske presidenten ertet også på seg Beijing da han kunngjorde at han vil utplassere 2.500 amerikanske marinesoldater nord i Australia.

Det har fått Kina til å uttrykke bekymring, noe som igjen fikk Australias utenriksminister til å be Kina om å la den australske sikkerhetspolitikken være i fred.

Omstridt hav

Den kinesiske statlige avisen Global Times advarte fredag Kinas naboland mot å stå på USAs side i feiden om Sør-Kinahavet. Det kan i så fall få økonomiske konsekvenser, het det i en artikkel.

Det er ventet at det omstridte havet vil dominere ASEAN-toppmøtet.

Sør-Kinahavet er svært viktig som handelsrute for USA, og Obama har signalisert at han vil ta opp temaet under Bali-møtet - til tross for at Beijing insisterer på at det ikke er et egnet diskusjonstema.