KJERSTI MJØR

EYSTEIN RØSSUM

David Mariyampillai i Fyllingsdalen har hatt en vond jul. BMV-mekanikeren har ikke spist siden søndag, han sover dårlig og har sterk hodepine.

Etter at flodbølgen rammet Sri Lanka, har den tamilske familiefaren i Bergen stadig fått nye meldinger om omkomne slektninger på nordøstkysten av øyen: Tanter, onkler, fettere og kusiner. Nå støkker han hver gang telefonen ringer.

Det foreløpig siste dødsbudskapet kom natt til onsdag: Svogeren er funnet død.

— Det er forferdelig. Forferdelig, gjentar David Mariyampillai.

Men heldigvis klarte moren og søsteren å redde seg unna vannmassene.

Mistet flere enn i krigen

51-åringen sitter i den julepyntete stuen hjemme i Fyllingsdalen. Det er stille, fjernsynet er slått av. Mariyampillai har sluttet å se tamilske tv-sendinger fra katastrofeområdene. Han klarer ikke mer.

— Gjennom mange års krig har vi ikke mistet så mange familiemedlemmer på én gang som nå, sier Mariyampillai.

For 23 år siden forlot han Sri Lanka, og har ikke vært tilbake siden. Han giftet seg i Norge i 1982 med Jacintha fra hjemlandet, og de fire barna er født i Bergen.

— Men savnet etter Sri Lanka har vært stort. Selv om jeg er norsk statsborger og alt, er røttene mine der.

Til sommeren planla familien i Øvre Fyllingsvei endelig å reise tilbake på ferie. Nå er mange av slektningene de skulle møte igjen, døde.

— Konen sier vi må reise uansett, men jeg vet ikke Jeg så tv-bilder fra landsbyen der min tante bor. Det var ingenting igjen. Alt var vekke. Det er ufattelig, sier Mariyampillai og rister på hodet.

Ber for de overlevende

— Hvordan oppleves det å være så langt borte, når katastrofen rammer familie og slekt på Sri Lanka?

— Helt forferdelig. Hva kan vi gjøre for våre folk? Ingenting, bortsett fra å sende penger. Og be for de overlevende, slik vi gjorde under krigen, sier Mariyampillai.

— Folk hjemme på Sri Lanka er under enormt press. Hvordan skal de klare å leve videre? De har mistet mange av sine kjære, og er veldig redde for sykdommer. I tillegg vil det ta mange år å bygge opp igjen landet.

Tamilske foreldre i Bergen som er rammet av katastrofen kan nå få veiledning om hvordan barna best kan tas vare på. Bak tiltaket står selskapet som driver Breistein Barnehjem og Familiesenter, i samarbeid med Redd Barna.

Får hjelp til å takle sorgen

— En rekke tamiler i Bergen har mistet forferdelig mange i katastrofen. Flere av dem er kommet til Norge etter å ha vært på flukt, og har også tidligere mistet noen av sine kjære, sier Petter Borthen, prosjektkoordinator i HeBa Senter for Integrering AS.

Fordi det som har hendt er så ekstremt, mener initiativtakerne at det kan være behov for hjelp. Rett over nyttår skal de møte en gruppe sentrale personer i de tamilske miljøene i Bergen.

Disse vil få med seg invitasjoner til et tre timers møte med psykolog Magne Raundalen. Han vil gi råd om sorgreaksjoner, og om hvordan barn best kan tas vare på etter at katastrofen har rammet.

- Positivt

Det bor over 600 tamiler i Hordaland, og tilbudet går til alle tamiler i bergensområdet.

— Kanskje vil opplegget også bli gjennomført andre steder, sier Borthen, som heller ikke utelukker at tilbudet kan bli utvidet.

— Vi har tidligere hatt et opplegg for både foreldre og barn fra Kosovo, der de var samlet på Hellesøy for å bearbeide det de hadde vært gjennom. Kanskje kan noe liknende bli aktuelt også her.

Mariyampillai synes ideen er god.

— Barna har reagert sterkt, og mange tamiler har fått sjokk. Dette er et positivt tiltak.

SØRGER OVER SINE DØDE: Til sommeren skulle David Mariyampillai i Bergen besøke slektninger på Sri Lanka for første gang på 23 år. Nå er minst tjuefem omkommet i flodbølgen. - Jeg er veldig redd for at de skal finne enda flere, sier han til BT.<br/>Foto: VEGAR VALDE