Er det fordi nordmennene er for nasjonalistiske? Har de fått alle oljepengene for lettvint? Eller er det fordi de bråker og griser til for mye? Eller kanskje det heller er fordi de hele tiden truer med å bli bedre enn oss i fotball?

Den danske sommerhuseieren virker bekymret og litt trist: Først «gjenglemte» bleier på stranden, og nå også et flagg. Han trodde han befant seg på hjemlig grunn, men med det store norske flagget ved nabohuset og en strøm av store, nye Audi— og Mercedeser med norske barnefamilier på vei til stranden, er han ikke lenger i tvil. De insisterer, synes han - og så bare et par måneder etter at de ble slått med hele 1-0 i Parken!

Men nordmennene i utleiehuset bryr seg ikke.

Fra en provisorisk flaggstang bundet fast til huset vaier det norske flagget allerede en time etter ankomst. Flagg-provokasjonen varer en uke. Foran huset flyter det med søppel fra avfallsposene som måkene har revet i stykker i løpet av natten. Tilsynelatende er nordmennene likegyldig over dette, men de reagerer likevel svært vennlig når husverten gir dem et par ekstra avfallssekker.

— Det var veldig snilt av deg, sier den norske kvinnen og kikker opp på flagget sitt. Sommerhuseieren trasker hjem igjen, mens han tenker på det svært populære og offisielle danske turistslagordet i Norge: «Det er deilig å være norsk i Danmark».

Best i verden

Nordmennene, som ifølge både FN og egne opplysninger er best i verden på en lang rekke områder, har for alvor invadert Danmark i sommersesongen. På årsbasis er de nå den nest største utenlandske turistgruppen i Danmark etter tyskerne. I løpet av de siste ti årene har nordmennene økt antall overnattinger med vel 50 prosent, og utgjør den suverent største fremgangen blant utenlandske turister. I flere store turistområder, som for eksempel Ebeltoft-området, som bortsett fra de store byene er blant de 3-4 største turistsentrene her hjemme, har nordmennene vært den største gruppen etter danskene i sommersesongen. Og våre nordlige naboer er ikke minst en svært dominerende gruppe.

Den sterke og økende selvbevisstheten, knyttet sammen av sterke nasjonale følelser og en voldsom kjøpekraft, har eksponert nordmennene som aldri før i det danske sommerland. De har først og fremst vært tallrikt representert i Nord- og Øst-Jylland samt visse deler av Nord-Sjælland. Som en av Ebeltofts handelsmenn uttrykker det: «Tyskerne har ikke penger lenger, men det har nordmennene. Det er de som har de fleste gullkortene».

Størst døgnforbruk

Jens Thousgaard, turistsjef i Ebeltoft, er glad for nordmennene.

— De har det største døgnforbruket av alle og liker for eksempel å gå ut og spise. Det er typisk store familier med barn, og de gjør kanskje litt mye av seg fordi de stiller store krav og er mindre autoritetstro enn tyskerne, sier han.

Her tenker Thousgaard spesielt på P-skive-historien, der kommunens nye krav om P-skiver via et privat firma resulterte i en storm av protester fra nordmenn som ble sure fordi de fikk parkeringsbot. En tysker ville enten ha satt seg inn i de lokale forholdene eller bare betalt boten, sier han.

Det finnes to oppfatninger av nordmennene: Den offisielle fra turistmyndighetene og handelsstanden, som er oppriktig glad for de norske turistene og ikke minst pengene deres. Og så er det den uoffisielle. Her blir nordmennene ofte beskyldt både for å bråke, grise til og iblant også for å ødelegge for mye i de leide sommerhusene. Som restauranteieren som vil være anonym («ellers ødelegger jeg hele omsetningen»), sier det:

— I utgangspunktet er de utrolig hyggelige - jeg vet jo ikke hvordan de oppfører seg der hjemme. Men når de spiser hos oss, ser det som regel fryktelig ut etterpå. De bråker for mye, og søler for mye. Barna får oppføre seg som de vil, og hvis man høflig prøver å antyde overfor foreldrene at det kan de ikke, og at barna kanskje lager for mye bråk i forhold til de øvrige gjestene, blir de fornærmet. Det er som om ferien helt foregår på barnas premisser, og i enda sterkere grad enn du kan se det hos danske familier. For eksempel kan de godt finne på å bytte bleier på et barn ved bordet, og det er jo ikke særlig appetittlig.

Rydder ikke

Karin Nielsen, hotellsjef i Danland i Øer Maritime Ferieby, har hele juli og begynnelsen av august leid ut halvparten av feriehusene til norske familier.

— Helt bevisst har vi satset sterkt på nordmennene som er en svært kjøpekraftig gruppe og ellers er noen herlige og glade mennesker. Min eneste innvending er at de er noen svin når det gjelder søppel og opprydding. Når det bor mange nordmenn her, har vi konsekvent tre mann som går og samler opp avfall og rydder på utearealene, for ellers vil det likne en svinesti. Når tyskerne kommer i august, blir bildet et helt annet, og vi behøver ikke lenger rydde på samme måten, sier Karin Nielsen.

Ondsinnede rykter om at nordmenn er klagegale, at de til og med kan finne på å klage over maur på gressplenen, blir blankt avvist av Danmarks Turistråd og ferieutleiebyråene.

Ingen lillebror lenger

Til tross for Drillo-fotball, periodisk nasjonalt hysteri og bleier på stranda, liker vi nordmennene. Det sier i hvert fall forskerne. Forholdet mellom Danmark og Norge er ikke minst preget av en felles historie, en lang norsk selvstendighetskamp - og en lang periode hvor nordmennene også økonomisk har vært lillebror i forhold til Danmark.

Slik er det ikke lenger etter at oljemilliardene har strømmet inn i det norske samfunnet i en slik grad at flere norske forfattere har satt spørsmålstegn ved om det har skadet nasjonens mentale tilstand. Norges egen riksrefser, forfatteren Thomas Hylland Eriksen, har faktisk kritisert sitt eget folk for både nasjonalt overmot og tendens til kulturell isolasjon.

Ifølge professor Peter Gundelach ved Universitetet i København har danskene fortsatt problemer med å akseptere at nordmennene kanskje ikke lenger er hva de har vært: Nemlig vår litt provinsielle lillebror.

— Jeg tror det er en viss dobbelthet i danskenes oppfatning av nordmennene. I mange år har vi vært vant til å oppfatte dem som et provinsielt land, som lå langt bort og ikke var så velstående som Danmark. Derfor er det vanskelig å venne seg til de mange rike og selvbevisste nordmennene vi ser i dag. Det er fordommene våre som forvirrer og forårsaker irritasjon, sier professor Peter Gundelach.

DRØMMEFERIE: Strender og et lite sommerhus på Jylland er drømmeferie for mange barnefamilier Fotball- og håndballturer er god og sikker inntekt for danskene hver sommer. ARKVIFOTO: Vegar Valde