Det verste av onsdagens bombeangrep var rettet mot et marked i det hovedsakelig sjiamuslimske Sadriya-distriktet. Minst 140 mennesker ble drept og 150 såret da en parkert bil lastet med sprengstoff gikk i lufta like i nærheten av markedet.

Dermed var Bagdad rammet av det verste enkeltstående bombeangrepet siden invasjonen i 2003.

— Jeg så flere titall døde personer. Noen hadde brent inne i minibusser. Ingen kunne nå dem etter eksplosjonen. Kvinner skrek og ropte på sine kjære som døde i eksplosjonen, forteller et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Det samme markedet ble rammet av en kraftig bilbombe i februar. Da ble 137 personer drept. Mange av de drepte onsdag var bygningsarbeidere som arbeidet med gjenoppbygging av markedet etter forrige bombeangrep.

Koordinert

I alt fem kraftige bilbomber gikk av i løpet av kort tid i tilsynelatende koordinerte angrep onsdag. Det skjedde like etter at statsminister Nuri al-Maliki i en tale hadde lovet at irakiske styrker ville ta over ansvaret for sikkerheten i alle landets provinser innen utgangen av året.

Maliki er under press for å si når de utenlandske soldatene skal forlate Irak. Men onsdagens bombeangrep illustrerer utfordringene irakiske sikkerhetsstyrker står overfor.

Angrepene er de blodigste siden amerikanske og irakiske styrker for to måneder siden kraftig trappet opp sikkerhetstiltakene i Bagdad. USAs forsvarsminister Robert Gates beskylder al-Qaida i Irak for å stå bak onsdagens angrep.

— Nivået på tapene i dag er selvsagt forferdelig. Men jeg mener det illustrerer et annet poeng: Disse terroristene dreper uskyldige menn, kvinner og barn som er irakere. De dreper sine egne landsmenn, sa Gates ifølge nyhetsbyrået AP.

Sadr-byen

En annen bombe gikk av ved et sjekkpunkt i den sjiamuslimske bydelen Sadr-byen, en bastion for den radikale sjiamuslimen Moqtada al-Sadr. Minst 35 mennesker ble drept. Sadr-byen er blitt utsatt for mange bombeangrep fra militante sunnimuslimske grupper.

Minst 17 personer ble drept av tre andre bilbombeangrep i hovedstaden.

Det er frykt for at sjiamuslimske grupper vil sette i verk hevnaksjoner mot sunnimuslimer etter onsdagens angrepsbølge, som i hovedsak rammet sjiamuslimske områder.

REUTERS/Ceerwan Aziz/ SCANPIX
CEERWAN AZIZ/Scanpix