— Hva skal dette bety? Hvem er dere?

Kvinnen i dommerkappe i enden av rommet ser strengt på de nyankomne i rettssal 3128, i tinghuset i Leninskava-distriktet, Minsk.

— Vi er journalister fra en norsk avis. Vi vil gjerne følge rettssaken mot Anatolij Lebedko.

— Jeg bryr meg ikke om hvem dere er. Kom dere ut. Dere hindrer meg i å gjennomføre et rettsmøte.

— Vi vil bare sitte og høre på. Vi er ikke her for å si noe.

— Selvfølgelig skal dere ikke si noe. Dere skal forlate rommet umiddelbart.

Tatt av sivilt politi

Dermed er det rettsreferatet over, vi går lydig ut sammen med tolken.

På tiltalebenken sitter Anatolij Lebedko, leder for ett av de viktigste opposisjonspartiene i Hviterussland, Det forente borgerpartiet. Han ble arrestert av politiet natt til i går, noen hundre meter unna Oktoberplassen, der demonstranter har satt opp teltleir.

  • Vi var like ved McDonald's. Klokken var 3.

Lyudmila Gryaznova sitter på trebenken utenfor rettssalen og venter på å komme inn for å vitne.

Hun forteller at de var fire opposisjonelle som hadde gått fra Oktoberplassen tidligere på kvelden for å drikke te hos en venn i nabolaget. På vei tilbake ble de stoppet av en svarkledd mann i sivil.

— Han forlangte å få se papirene våre. Vi viste ham at vi var medlemmer av opposisjonens valgkampstab. Han tok en telefon, det gikk et par minutter, så kom en gjeng politifolk og arresterte de to mennene. Vi kvinnene fikk gå, sier Gryaznova.

Tok folk i sidegatene

Mens hun forteller blir dukker stadig nye arrestanter opp i korridoren, geleidet av unge uniformerte politimenn.

— Jeg fikk 15 dager. Det går som på samlebånd, rekker en av Hviterusslands mest kjente teaterregissører, Valery Muzynsky, å si før han myndig blir ført vekk.

Ifølge opposisjonen ble 108 personer arrestert i løpet av den andre demonstrasjonsnatten i Minsk. I går ettermiddag var tallet oppe i ca. 150, ifølge nestlederen i Det forente forgerparti, Siarhei Alfer, som fikk følge saken mot partiledere Lebedko.

Politiet slo ikke til mot selve Oktoberplassen, der teltleiren står, men kontrollerte alle som gikk til eller fra i alle sidegater.

Bare på den lille halvtimen BT var til stede i ett av Minsks fire tinghus så vi fem arresterte demonstranter.

— I etasjen under har de nettopp dømt syv menn til ti dagers fengsel. Min klient, en ung kvinne, fikk 2500 kroner i bot, sier forsvarsadvokat Darina Huluta.

Hun beskriver mulighetene for en rettferdig rettergang som «svært små».

— Det er ingen påtalemakt til stede, anklagen blir lagt frem av dommeren. Og de bare skriver i dommen det politivitnene forteller, sier Huluta, som med jevne mellomrom forsvarer politiske aktivister i Minsk.

Fem gode grunner

— Vi hadde ikke med oss noe som helst, verken mat eller klær til demonstrantene, sier Lyudmila Gryaznova, etter å ha vært inne og vitnet i saken mot sin partileder.

Brått dukker en uniformert politimann opp i korridoren.

— Dere må forlate bygget. Dere forstyrrer retten. Dommerne har klaget, sier han.

Protester om at vi bare sitter i ro på en benk, hjelper ikke. Heller ikke fremvisning av den offisielle presseakkrediteringen fra det hviterussiske utenriksdepartementet.

— Dere har heller ikke tillatelse fra Justisdepartementet, sier mannen i pelslue. Flere politifolk kommer til, og vi blir eskortert ned trappen.

Forsøk på å argumentere ved utgangsdøren er like nytteløse.

— Jeg skal gi deg fem grunner til at dere må ut: Dere forstyrret dommerne, dere mangler skriftlig tillatelse, det har kommet en klage, vi skal uansett snart stenge, og jeg har fått ordre om å tømme bygget, sier politimannen.

Forsvareren kastet på dør

Et par minutter senere kommer partilederens advokat også ut på trappen. Han er rasende.

— De kastet meg ut! Mens rettssakene pågår for fullt der inne! Jeg hadde alle papirer i orden, men får ikke lov til å være der. Dette er brudd på alle lover, sier forsvarer Aleksander Galiev. Å kommentere dommen hans klient nettopp har fått, må han høflig avvise.

— Jeg har ikke lov til å uttale meg til pressen om enkeltsaker. Da kan jeg miste lisensen min, sier forsvarsadvokaten.

GORM K. GAARE