Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser til NRK at Rais kan få tilbake turistvisumet sitt dersom han kan framvise konkrete detaljer om sitt besøk i Norge.

Rais’ forsvarer, advokat Per Danielsen, sier dette er helt uproblematisk.

– Han har hele tiden sagt seg mer enn villig til å gi UDI både skriftlig og muntlig bekreftelse på at han ikke skal søke om asyl, sier Danielsen til NRK.

— Hodet i sanden

Bokhandleren er invitert til Norsk Litteraturfestival i Lillehammer fra 30. mai til 4. juni. Dette er hjembyen til Åsne Seierstad, forfatteren av den omdiskuterte boken «Bokhandleren i Kabul» om Rais og hans familie.

– Vi inviterer Rais av to grunner. For det første har han en historie å fortelle, sett fra en annen synsvinkel enn vår egen. For det andre fordi avslaget på turistvisumet hans har vist at vi nordmenn velger å stikke hodet i sanden når ting blir for ubehagelige, sa festivalsjef Tone Kolaas til Dagbladet før det var klart at Rais likevel får komme.

Bokhandleren har tidligere vært i Norge, men i fjor bestemte UDI at han ikke får komme inn i landet igjen fordi han i et intervju med Aftenposten skal ha sagt at han ønsket asyl i Norge.