Ingen vet sikkert hvor mange unge som har forlatt Serbia etter at Jugoslavia brøt sammen. Anslagene varierer mellom 100.000 og 300.000. Det eneste som er sikkert, er at de er mange, og at mange av dem er godt utdannet. Det var disse ungdommene som skulle hjulpet Serbia på beina igjen.

Aleksandar Nikolic var en av dem som ikke ville dra da den første store emigrasjonsbølgen satte inn først på 90-tallet, under krigene på Balkan. Han begynte i stedet som forlegger. I 1999 åpnet han og søsteren sin egen bokhandel midt i Beograd sentrum.

— Det var altfor få som ga ut og solgte skikkelig litteratur. Det meste var pseudoreligiøs og historisk propaganda, sier 41-åringen om de siste årene under Slobodan Milosevics regime.

- Håpet er ute

Bokhandelen «Beopolis» har ikke gjort ham rik, men det var heller aldri målet. Den filosofiutdannede Nikolic ville skape et sted der kultur- og samfunnsinteresserte beogradere kunne møtes, lese og diskutere. Om han kunne leve av det, var det godt nok.

Bokhandelen går fortsatt rundt, men Nikolic vil ikke mer.

— Jeg føler at håpet er ute for mange år fremover. Det er ikke atmosfære for de endringene jeg hadde håpet på, sier 42-åringen.

Mobiltelefonen ringer, det er fra den italienske ambassaden. Mandag, dagen etter valget, skal han på det siste intervjuet for å få på plass visumet. Det er en formalitet, han har arbeids- og oppholdstillatelsen i lommen. Nikolic reiser til Toscana om et par uker. Hva han skal livnære seg på, vet han ikke sikkert. Det blir trolig i turistnæringen, som resepsjonist eller vaktmann eller noe annet langt unna det han har brukt hele sitt voksne liv på.

Blir fysisk dårlig

Han mener fraværet av skikkelige reformer i Milosevics gamle utdanningssystem har noe av skylden for at ting ikke har utviklet seg slik han hadde håpet.

— Det er så mye ungdom som ikke har skikkelig skolegang. Mange av dem stemmer på nasjonalistene, det er en generasjon jeg ikke greier å kommunisere med, sier bokhandleren, som synes Serbia i dag minner om Milosevic-tiden.

— Den gangen ble jeg fysisk dårlig av å være her. Den følelsen er vendt tilbake.

FÅTT NOK: Aleksandar Nikolic (42) etablerte forlag og bokhandel i Beograd i årene da mange av vennene hans forlot Serbia på 90-tallet. Nå følger han etter.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES