KLAUS JUSTSEN

Dette er boken som har sendt nervøse trekninger gjennom Det hvite hus og fått nakkehårene til å reise seg på mennene som styrer George W. Bushs valgkamp. «The Family: The Real Story of the Bush Dynasty» (Familien: Den virkelige historien om Bush-dynastiet) er 700 sider der man skal lete med lupe for å finne noe positivt om familien som har levert to menn til Det hvite hus, en senator og en guvernør.

Bekreftet av svigerinne

Forlaget Doubleday har trykket et førsteopplag på 750.000 eksemplarer av suksessforfatteren Kitty Kelleys siste biografi, og man regner med at hele opplaget blir revet bort når bøkene kommer på gaten tirsdag morgen.

Kelley har tidligere skrevet biografier om Frank Sinatra, Elizabeth Taylor og dronning Elizabeth. Hun er imidlertid mest berømt for sin biografi om Nancy Reagan, der presidentfruen bl.a. ble beskyldt for å ha hatt en affære med Frank Sinatra bak lukkete dører i Det hvite hus.

Forlaget og Kelley har gjort seg store anstrengelser for å hemmeligholde detaljer fra den nye boken, men mandag bekreftet forfatteren at hun i et avsnitt forteller at president George W. Bush brukte kokain. Ikke da han, som han selv har sagt, var ung og uansvarlig, men da hans far var president mellom 1989 og 1993 og det til og med på presidentens landsted Camp David.

Ifølge boken skjedde det sammen med den yngre broren Marvin, og det var ikke bare en enkelt gang. Episodene ble, hevder forlaget og Kelley, bekreftet av Sharon Bush, som inntil i fjor var gift med en annen av presidentens brødre, Neil.

Det er ikke Sharon Bush som var kilde til beskyldningen. Men under en fire timer lang lunsj med forfatteren ble hun spurt om saken, og hun bekreftet da at opplysningene var riktige.

«En flokk hyklere»

Enten har Kitty Kelley misforstått noe, eller så er Sharon Bush kommet på bedre tanker. Mandag morgen gikk hun ut på tv og forklarte at hun aldri hadde sagt noe sånt og heller aldri hadde sett Bush eller andre ta kokain på Camp David eller noe annet sted.

Sharon Bush, som var synlig nervøs, kunne ikke forklare hvordan misforståelsen var oppstått. Hun innrømmet at Kitty Kelley hadde tatt opp emnet, men sa at hun selv bare hadde uttrykt undring over at noen kunne si noe sånt. En medarbeider som deltok i lunsjen og senere hørte en telefonsamtale mellom de to, bekrefter imidlertid bokens innhold, og det samme gjør talsmenn fra forlaget med en tilføyelse om at alle opplysninger har gått gjennom et finmasket juridisk nett.

Om sitt forhold til narko har president Bush tidligere bare sagt at han ikke har rørt noe slikt siden 1974. Hva som må ha skjedd før den tid, hører ifølge presidenten til under privatlivets fred.

Den nye boken fremstiller Bush-familien som en flokk hyklere som hele tiden snakker om hvor viktig et klassisk familieliv er, mens de selv skeier ut med både alkohol, narko og diverse affærer.

Instruerte radioverter

Det hvite hus har reagert på «The Family» ut fra prinsippet om at det beste forsvar er et angrep. Uten å ha lest et eneste avsnitt fastslo talsmenn at boken er noe stort tull og bør behandles som fri fantasi. Presidentens talsmann Scott McClellan erklærte: «Det er en bok fylt med søppel. Det er ikke første gang at vi har sett slike grunnløse anklager fra den forfatteren».

De håndfaste reaksjonene kan imidlertid ikke skjule en betydelig nervøsitet. Sjefen for tv-selskapet NBC, som har satt Kitty Kelley på sitt populære morgenprogram både mandag, tirsdag og onsdag, fikk i forrige uke en telefon fra Det hvite hus. Samtidig sendte det republikanske partiet ut en lengre veiledning til konservative radioverter over alt i landet. Med til veiledningen hører en liste over beskyldninger i tidligere Kitty Kelley-bøker, som ikke har kunnet bekreftes gjennom årene. Veiledningen til radiostasjonene hadde overskriften: «Ny Kelley-bok, samme gamle Kelly-smuss».

Hos forlaget Doubleday innrømmer visedirektør Peter Gethers, som har redigert den nye boken, at Kitty Kelley denne gangen har brukt flere unavngitte kilder enn normalt. Han fastholder imidlertid at det ikke svekker bokens troverdighet.

Inntil nå har Kitty Kelley aldri vært tvunget til å trekke beskyldninger tilbake, og hun har aldri tapt noen rettssak. Om boken får politiske konsekvenser er heller tvilsomt.

SLADDER ELLER FAKTA? I dag kommer den, boken om Bush-dynastiet. Selv om det betviles at boken får politiske konsekvenser, har presidentens stab gjort betydelige anstrengelser for å demme opp de beskyldningene boken komme med.