VIGGO LEPOUTRE RAVN

Buenos Aires

For første gang på 46 år var et valg i Venezuela så godt som uten demokratisk likevekt, siden fem opposisjonspartier boikottet gårsdagens parlamentsvalg. Bakgrunnen var påstander om at presidenten hadde full kontroll med valgapparatet og at dette var partisk.

Opposisjonen sier at et elektronisk system som registrerer velgernes fingeravtrykk, bryter med prinsippet om hemmelige valg. De har også anklaget fire av fem medlemmer i den sentrale valgkommisjonen for å være tilhengere av president Hugo Chavez.

Boikotten var den foreløpige kulminasjonen på flere års polarisering i venezuelansk politikk med den sosialistiske presidenten Chávez og hans Femte republikks bevegelse som den toneangivende maktblokken overfor en splittet opposisjon, som får problemer med å samle seg frem til presidentvalget i slutten av 2006.

«Imperialistisk spill»

Men en mulig brakseier kan etterlate en bittersøt ettersmak for Chávez, som beskylder en amerikansk sammensvergelse for å stå bak «valgkuppet», noe USA imidlertid har avvist.

De mange utenlandske valgobservatørene hadde en rolig dag i går siden valgdeltagelsen så ut til å bli rekordlav. Enkelte meningsmålinger søndag hevdet at 70 prosent av velgerne hadde holdt seg hjemme — i så fall nok et anslag mot Venezuelas omstridte demokrati, som ifølge USA reelt er satt ut av spill fordi Chávez har satt seg på alle landets viktigste institusjoner.

De fem boikottpartiene representerer bare 45 av 165 representanter i den avtroppende nasjonalforsamlingen.

Venezuelas president avviste opposisjonens krav om å utsette valget og vendte i stedet kanonen den andre veien:

— De (opposisjonen) er blitt med på det imperialistiske spillet og trekker seg ut av valgkampen fordi de vet at de ikke kan vinne, lød det fra Chávez, mens landets viseminister, José Vicente Rangel, bad dem dra en viss plass.

Chávez har oppfordret før valget sine tilhengere om å demonstrere for å få folk frem til stemmeurnerne. Ifølge meningsmålinger nyter presidenten for tiden støtte fra over 50 prosent av velgerne, primært på grunn av massive sosiale investeringer finansiert av landets oljemilliarder. 65 prosent har ikke tillit til at landets valgkomité kan sikre et rettferdig valg.

Sammenstøt

Ifølge en av de mest anerkjente uavhengige observatører av venezuelansk politikk, journalisten Teodoro Petkoff, er det vanskelig å kvalifisere landet som et demokrati.

— Chávez ender med et parlament a la Cuba eller Sovjet dominert av et parti, sa han til Financial Times.

Før dagens valg hadde opposisjonen 79 plasser i parlamentet, men med boikotten kan Chávez se frem til fullt hus og dermed fritt spill til å gjennomføre en rekke dyptgående reformer, som for eksempel å sikre at presidenten kan velges igjen og igjen.

Før valgdagen var det flere tilløp til voldelige sammenstøt. Én person mistet livet under en demonstrasjon. Bare timer før valglokalene åpnet ble en oljerørledning ødelagt i en eksplosjon som myndighetene sa var et forsøk på å forstyrre valget og et terrorangrep.

Valgobservatører fra OAS (Organisasjonen av amerikanske stater) og EU overvåket valget.