• Helt forferdelig, sier ornitolog.

En svensk mann i 40-årene risikerer rundt 2,5 års fengsel for blant annet dyreplageri etter å ha blitt tatt på fersken av politiet med flere hundre fugler i sitt eget hjem. Fuglene hadde han selv fanget. Noen hadde han innestengt i bur, mens andre fløy fritt, skriver Expressen.

Mannen hadde blant annet fugler av artene ugle, hauk, falk, spurv, gås og trane hos seg. Flere av artsvariantene han hadde fanget er fredet.

I løpet av en femårsperiode skal mannen ha samlet inn 13 000 fugler. En del ble sluppet løs, mens andre måtte bli. Ifølge svenske Aftonbladet er det snakk om 14 000 fugler. Avisen har også bilder av det politiet fant hjemme hos mannen.

— Det er helt forjævlig, synes ornitolog i Norsk ornitologisk forening, Frode Falkenberg.

**Les også:

Ba politiet redde fugl**

Private dyrehager

Han forteller at det ikke var uvanlig å anlegge små private «dyrehager» for rundt hundre år siden, og at det fortsatt er populært noen steder på kontinentet. Og han liker det absolutt ikke.

— Det er ekstra ille for de fredede artene. Men uansett er det helt feil å ta ville dyr ut fra naturen og plassere dem i bur. De skal fly fritt. Men folk gjør jo så mye rart, sier han til bt.no.

Da politiet avla den svenske mannen et besøk, fant de både klekkemaskiner, fangstnett og datautstyr han hadde brukt til å dyrke fugleinteressen sin.

Mannen selv skal ha beskrevet situasjonen som en fugleinteresse som har gått over styr.

— Det er sjelden vi hører om en perversitet som dette i det moderne samfunnet, sier Dennis Kraft, leder i Sveriges Ornitologiske Forening, til Expressen.

**Les også:

Storken Sture fortsatt på heisatur**

— Aldri ta dem med hjem

Falkenberg forteller at mange ikke vet at det er ulovlig å ta inn ville fugler.

— I hekkesesongen, som vare fra mai til juni/juli, får vi mange forespørsler fra folk som har funnet og tatt inn måkeunger. De lurer på hva de skal gjøre. Det eneste man skal gjøre er å eventuelt flytte dem fra farlige steder som veier. Ellers skal man la dem være. Aldri ta med noen av dem hjem, sier han.

Synes du det frister med en sprell levende ugle eller andre representanter for den flygende hærskare i stuen, har Falkenberg én beskjed til deg:

— La naturen være i fred.

**Les også:

Vil skyte truet fugl**