«Mamma og jeg hadde vasket huset og gjort klar til å ta imot gjester. Om kvelden satt pappa og så nyheter, søsteren min så tegnefilmer, mamma, broren min og besteforeldrene lå og sov, og jeg satt med datamaskinen», skriver «Sunshine» fra Mosul i Nord-Irak i sin blogg.

Søsteren truffet

«BOOM, vinduet ved datamaskinen ble knust, i tillegg til mange andre vinduer. Røyk og støv fylte rommet. Pappa og jeg prøvde å se om alle var ok. Mamma og broren min var ok, men jeg hørte søsteren min hyle og skrike. Jeg løp ned, og hun klemte pappa mens hun gråt. Hun var vettskremt, men uskadd», skriver «Sunshine».

Søsteren Mariam ble dekket av knust glass, men slapp fra eksplosjonen med skrekken.

«Terroristene sprengte en bil noen meter fra huset. Helikoptre fløy over oss, og nabolaget var omringet. Tre hus falt sammen og drepte familiene. Skadene var utrolige, og jeg vet ikke hvor mange som ble drept. Takk Gud for at vi er uskadd – de materielle tingene er ikke viktige. Vi reparerte dørene og vinduene for en måned siden! Vi kan ikke reparere huset hver måned!»

Daglige drap

«Sunshine» tilhører et lite mindretall av irakere med tilgang til internett. Sammen med andre bloggere forteller hun om kampen for å leve en normal hverdag midt i en krigssone.

Meldingene om selvmordsangrep og falne soldater er blitt færre de siste månedene. Men fremdeles opplever sivile irakere at hus og hjem stormes av soldater, at bilbomber går av i gatene, og at bevæpnede bander herjer gatene.

En gruppe frivillige startet i 2003 nettsiden Iraq Body Count (IBC), som prøver å registrere samtlige tap av sivile etter den amerikanske invasjonen.

Hittil har de kommet frem til at mellom 77.000 og 84.000 sivile er drept. I samme periode er 3900 amerikanske soldater drept, ifølge globalsecurity.org. IBC har blitt kritisert for både over— og underrapportering av dødsfall, skriver Wikipedia.

Bare de siste ukene har flere hundre sivile irakere mistet livet i krigshandlinger, ifølge IBC:

  • Søndag 25.11: 36 drept, deriblant tre i samme familie da bevæpnede menn skjøt mot bil i Baquba.
  • Lørdag 24.11: 17 drept, blant dem en student og hennes mor da en veibombe gikk av i Mosul.
  • Fredag 23.11: 74 drept. En skolevakt og hans en kone i Jalawla ble halshugget av slektninger foran sine barn.
  • Torsdag 22.11: 48 drept. Tre landsbyboere i Baquba skutt av bevæpnede menn.
  • Onsdag 21.11: 67 drept, deriblant fire bønder i samme familie da amerikanske styrker stormet et hus i Hawija.
  • Tirsdag 20.11: 31 drept, blant dem tre brødre da bevæpnede menn stormet et hus i Zighania.
  • Mandag 19.11: 40 drept. En mor og fem barn mistet livet da en rakett traff huset deres i Basra.Se hele oversikten her

Moren til «Sunshine» er en 35 år gammel tannlege. Hun blogger også, og beskriver eksplosjonen i nabolaget slik:

Måtte gå til sykehuset

«For fjerde gang ble huset vårt sterkt skadet av en voldsom eksplosjon i nærheten. Gud reddet oss, men ikke alle naboene var like heldige. De skadde måtte gå til sykehuset fordi ingen ambulanser kunne komme hit så lenge nabolaget var omringet. Jeg så min unge, kvinnelige nabo gå med sin tre år gamle blodige nevø til sykehuset, som ligger ca to kilometer fra der vi bor».

Hun forteller også om da hennes beste venn ringte på mobilen og ba henne komme til sykehuset.

«Da hun så meg brøt hun ut i tårer og begynte å grine hysterisk. Hun fortalte at hennes 15 år gamle bror ble truffet da en granat rammet huset deres, og at han var kritisk skadet. Han har hatt tre operasjoner, og får fremdeles intensiv behandling. Det verste er at sykehuset er veldig skittent og har veldig dårlig medisinsk tilbud, med få leger. De kan ikke ta ham utenlands, for de trenger pass, visum og legehjelp for å reise, og det er umulig å få».

«Chikitita», en 28 år gammel kvinne fra Bagdad, skriver at det er blitt like knapt med leger som bensin i Irak. «Ironisk nok – et oljerikt land med en av de første medisinutdanningene i Midtøsten er i ferd med å miste sine fremste fortrinn», skriver hun.

«En venn av meg beskrev deltakere i «Fear Factor» og andre realityshow som pyser. Innbyggerne i Bagdad danker ut alle sammen», fortsetter hun.

Nygift og alene

32 år gamle «neurotic_wife» er frustrert over at mannen er bortreist og opptatt med å gjenreise landet.

«Jeg elsker mannen min, men han er for opptatt med gjenoppbyggingen. Vi giftet oss for bare fire måneder siden, så vi er egentlig fremdeles nygift. Folk spør hele tiden hvordan brudeparet har det og oppfordrer oss til å få barn. Hvordan mener de vi skal få barn når han og jeg er flere tusen kilometer fra hverandre. Er det en Einstein der ute som har en løsning», spør hun.

32-åringen mener situasjonen er blitt bedre i Bagdad, men at det ikke er koalisjonsstyrkenes fortjeneste.

«Selv om mediene og irakiske myndigheter hevder det, er ikke situasjonen forbedret bare på grunn av troppeøkningen og innsatsen til irakiske og amerikanske styrker. Jeg tror fremgangen skyldes ordrene fra Muqtada (Al-Sadr, red.anm.) om å innstille alle aktiviteter i seks måneder. Når denne perioden går mot slutten vil alt bli som normalt med selvmordsaksjoner og bombeangrep. (...) Men den virkelige trusselen kommer fra landene som finansierer terroristene, nemlig Iran, Syria og Saudi Arabia», skriver hun.

Hva mener du om utviklingen i Irak? Si din mening i kommentarfeltet under.

Tre mennesker ble drept da en bilbombe gikk av i Mosul 18. november i år. 15 år gamle «Sunshine» forteller i bloggen sin om livet i byen.
STRINGER/IRAQ
Ti år gamle Mariam har opplevd flere bombeangrep ved familiens hus de siste månedene.
PRIVAT
Flere vinduer og dører i huset ble knust i den siste eksplosjonen.
PRIVAT
«Sunshine» prøver å leve et normalt liv med venner og skolegang samtidig som hjembyen hennes er herjet av krig.
FAKSIMILE
Den frivillige gruppen «Iraq Body Count» ble dannet i 2003 og prøver å registrere alle sivile tap i Irak.
FAKSIMILE
Tirsdag i forrige uke ble det funnet en massegrav i Najaf. Den stammer trolig fra 1991 da Saddam Hussein slo ned et Shia-opprør.
ALI ABU SHISH
15 år gamle Mustafa ble hardt skadd i et granatnedslag, skriver «Sunshine». Familien håper noen kan hjelpe ham.
PRIVAT
En mann gjenforenes med sin mor som har vendt tilbake til Bagdad etter eksil i Syria.
MAHMOUD RAOUF MAHMOUD
En eldre kvinne snakker med en amerikansk soldat som ransaker huset hennes i Nahrawan, sørøst for Bagdad.
ERIK DE CASTRO