De tre bilbombene ble utløst i nærheten av ambassadene til Iran, Egypt og Tyskland. Kort tid senere kunne innbyggerne i byen høre skudd og ambulanser.

Utenfor den iranske ambassaden, som ligger nær den såkalte grønne sonen og USAs ambassade, var gatene fylt med røyk. Politibiler ble bruk til å hente sårede og frakte dem til sykehus.

Tilfeldige ofre

Ifølge irakiske tjenestemenn ble 30 mennesker drept og 224 såret i selvmordsangrepene. De tre eksplosjonene ble utløst med få minutters mellomrom. En talsmann for sikkerhetsstyrkene sier angrepene var rettet mot ambassadene til Iran og Egypt, og at også den tyske ambassaden kan ha vært et mål.

Iranske og egyptiske myndigheter opplyser at ingen av de ansatte på deres ambassader ble såret.

Al-Qaida

Irakiske myndigheter tror terrornettverket al-Qaida står bak.

— Det ser ut til å være al-Qaida. De har samme kjennetegn som tidligere angrep når det gjelder tidsberegning og det å angripe flere mål samtidig for å få maksimum effekt, sier utenriksminister Hoshyar Zebari, men legger til at det er for tidlig å konkludere.

Ifølge talsmannen for sikkerhetsstyrkene ble en fjerde bil full av sprengstoff oppdaget og stanset i sentrum Bagdad søndag og sjåføren arrestert. Bilen skal ha vært på vei mot hovedkvarteret til sikkerhetspolitiet som beskytter de utenlandske ambassadene.

I kjølvannet av valget

Irakiske myndigheter har tidligere advart om at konfliktnivået i landet kan øke som følge av det jevne resultatet i valget på ny nasjonalforsamling i forrige måned.

— Terroristene har valgt dette tidspunktet mellom valget og dannelsen av ny regjering for å ramme den politiske prosessen, sier Abdul-Rasoul al-Zaidi i det irakiske sivilforsvaret. (©NTB)