Minst 130 mennesker ble drept og over 500 såret i det voldsomme dobbeltangrepet mot hjertet av den irakiske hovedstaden, et område som kontrolleres av de mest lojale styrkene til regjeringen. Angrepet er det blodigste i Irak hittil i år.

– Dette angrepet er dramatisk, selv i et Irak hvor man er vant til daglige aksjoner. Det gjelder ikke bare omfanget, men også hvor det skjedde, sier Thune fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

Han tolker angrepet som del av den politiske maktkampen i Irak, og som et forsøk på å undergrave den mektige sjiamuslimske statsministeren Nuri al-Maliki i forkant av valget i januar.

– Dette er en dramatisk utfordring for Maliki, sier Henrik Thune, som i en årrekke har fulgt den politiske utviklingen i Irak tett.

Fordømmer angrepet

USAs president Barack Obama fordømmer angrepene på det sterkeste og sier hans tanker går til dem som mistet sine kjære.

– Disse bombeangrepene tjener ingen annen hensikt enn å drepe uskyldige menn, kvinner og barn. De avslører bare den hatske og ødeleggende dagsordenen til dem som vil nekte det irakiske folket den framtida de fortjener.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer angrepene på det sterkeste. Han lover fortsatt norsk støtte til Irak.

– Norge vil fortsette å støtte gjenoppbyggingen av et demokratisk og stabilt Irak, sier utenriksministeren.

Lignende angrep

Det er klare paralleller mellom søndagens angrep, som var rettet mot justisdepartementet og Bagdads lokalmyndigheter, og en lignende aksjon i Bagdad 19. august i år, mener Thune. Angrepet tidligere i høst var rettet mot utenriks— og finansdepartementet og kostet rundt 100 mennesker livet.

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for søndagens bombeangrep. Men regjeringen var raskt ute med å rette pekefingeren mot tilhengere av Saddam Husseins Baath-parti og al-Qaida-sympatisører.

– Angrepene har al-Qaidas og Baath-partiets kjennetegn. Det er klare likhetstegn med bombeangrepene i august, sier regjeringstalsmannen Ali al-Dabbagh til nyhetsbyrået DPA.

Hensikten med angrepet er å skape kaos, hindre den politiske prosessen og stanse gjennomføringen av valget i januar, skriver Statsministerens kontor i en uttalelse.

Hjelp fra innsiden?

Thune tror enten elementer som ikke har vært med i den politiske prosessen i landet, eller sjiamuslimske grupperinger som ønsker å utfordre statsminister Maliki, står bak det siste blodbadet i Bagdad.

Restene av Saddam Husseins sunnimuslimske regime, som ble fjernet under den amerikanskledede invasjonen i 2003, kan ha gjennomført aksjonen sammen med andre terrorgrupperinger, mener NUPI-forskeren.

På den annen side kan man heller ikke avvise at sjiamuslimske grupper står bak – også de med mål om å svekke Maliki.

– Det er dype gap mellom Maliki selv og andre fraksjoner og militser, sier Thune.

Han peker også på det ubehagelige faktum at angriperne trolig har fått hjelp fra innsiden av det politiske miljøet til å gjennomføre aksjonen.

– Denne typen angrep kan ikke skje uten at deler av maktapparatet på en eller annen måte er involvert, sier han.