Minst ti sivile ble drept i et angrep på FN-skolen i Rafah sør på Gazastripen i dag. Skolen huset 3000 internt fordrevne palestinere.

Angrepet er en moralsk krenkelse og en kriminell handling, slår FNs generalsekretær Ban Ki-moon fast, før han ber om at de som står bak, stilles til ansvar for «et grovt brudd på folkeretten».

– Det israelske forsvaret har gjentatte ganger blitt opplyst om disse stedenes beliggenhet, sier Ban i en uttalelse søndag.

Israel bekrefter at de har skutt raketter mot mål i nærheten av skolen, men avviser at skolen var et mål.

Totalt 30 palestinere skal ha blitt drept i dagens kamper, sier palestinske helsemyndigheter.

Britene reagerer

Den britiske utenriksministeren Philip Hammond kaller situasjonen «utålelig».

– Vi er dypt bekymret over antall sivile dødsofre i Israels militære operasjon, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi må få stanset dette, sier han.

Israelske styrker skal være fullt klar over hvor FNs bygninger og lagre befinner seg, forteller Robert Turner, leder for FNs Palestinske flyktningskontor på Gaza.

– Jeg skjønner det ikke. Vi gir daglig beskjed til IDF (den israelske hæren) om hvor våre flyktningleire og anlegg befinner seg, sa Turner til ITV.

Israel fortsetter presset

Israel trakk de fleste bakkestyrkene tilbake søndag og varslet samtidig at de var nærme målet om å ødelegge Hamas' tunnelsystem. Talsmann for det israelske forsvaret, Peter Lerner, understreker at offensiven fortsetter.

– Vi omorganiserer styrkene, men oppdraget fortsetter på bakken og i lufta, sier Lerner.

– Det er ingen ende i siktet. Realiteten på bakken kan ta oss i begge retninger, fortsatte Lerner i følge New York Times.

Hamas rakettangrep inn i Israel har så langt ikke avtatt.

Oppdaterte dødstall

1.766 palestinere er drept og 9.320 såret siden starten på Israels offensiv 8. juli, ifølge palestinske helsemyndigheter. FNs tall har et noe lavere anslag, 1.525 drepte palestinere. Israel har mistet 64 soldater og to sivile siden offensiven startet 8. juli. 1.520 soldater er lagt inn på sykehus.

Utenriksminister Børge Brende (H) tror lidelsene snart er over for de sivile.

– Mitt inntrykk etter samtaler med ulike aktører i dag og i går, er at det kan se ut som om situasjonen roer seg ned i løpet av de to-tre nærmeste dagene, uavhengig av muligheten for en formell våpenhvile, sier han til NTB søndag.

– Det er sterke krefter i Israel som nå ønsker å trappe ned militært i Gaza, men det er rivninger i det israelske sikkerhetskabinettet, forklarer utenriksministeren.

Drept i selvmordsaksjon

DNA-tester var nødvendig for å fjerne tvil om den israelske soldaten Hadar Goldin (23) var bortført av Hamas eller drept. Goldin forsvant da han og to andre soldater var i ferd med å ødelegge en av Hamas' tunneler øst for Rafah rundt halvannen time etter at våpenhvilen startet fredag morgen.

Det er nå klart at han ble drept da en Hamas-soldat fullførte et bakholdsangrep ved å utløse en bombevest.

Israels forsvarsminister, som er i familie med Hadar Goldin, besøkte familiens hjem sent lørdag, melder israelske medier. Hundrevis av mennesker, blant dem foreldrene til de tre tenåringene som ble drept på Vestbredden i juni, samlet seg også utenfor huset til familien.