Alvaro Uribe (50) ble onsdag tatt i ed som Colombias president for den kommende fireårsperioden. Seremonien fant sted i nasjonalforsamlingen i hovedstaden Bogota. På samme tid i et slumområde like ved spredte tre granater død og fordervelse i det som må ha vært en feilbombing. Tre barn og elleve andre personer ble drept.

Angrep palass

Presidentpalasset ble også angrepet trass i omfattende sikkerhetstiltak. 20.000 politimenn og soldater samt et amerikansk overvåkingsfly var satt inn i vaktholdet. Tre personer ble skadd og bygningen hvor presidenten skal bo fikk mindre skader på fasaden.

Tre timer før innsettelsen ble det skutt granater mot et militærakademi, men ingen på akademiet ble skadd. Det ble derimot to kvinner og ei lita jenta som befant seg i et hus i nærheten som også ble truffet.

Landets største opprørsgruppe FARC antas å stå bak angrepene. Også oppkjøringen til innsettelsesseremonien har vært preget av vold.

Ble blek

Uribe holdt sin tale til nasjonalforsamlingen uvitende om det som skjedde utenfor. Da hans medarbeidere tok ham til side etterpå, ble ansiktet hans med ett blekt. I talen hadde han nettopp forpliktet seg til en hard linje mot væpnede grupper, og sagt at han bare ville forhandle hvis de la ned våpnene — Vi tilbyr demokrati slik at våpen kan erstattes av diskusjoner, sa Uribe.

I sin første handling som president la Uribe frem et forslag til reform av nasjonalforsamlingen. Uribe ønsker å legge forholdene til rette for rask representasjon i nasjonalforsamlingen for opprørsgrupper som velger fred fremfor krig.

Lik i gatene

I slumområdet Cartucho lå likene i rekke og rad på den våte søppelfylte gata. Politiet avfyrte skudd i lufta for å tvinge hjemløse og narkomisbrukere vekk fra gata for å gi plass for åstedsgranskere.

— Jeg var like ved siden av et hus hvor en granat landet. Jeg aner ikke hvorfor jeg fremdeles er i live, sa en kvinne som kalte seg Isabel.

En mann som oppga navnet Antonio, sier at granatene slo ned så å si samtidig. Han ville ikke legge skylda på opprørerne, fyrte opp en joint og gliste til politiet like ved.

Valgløfter

Uribe gikk til valg med løfter om å få kontroll med den blodige volden som har herjet landet i løpet av 38 år med geriljakrig mellom myndigheter og opprørere.

Uribe har også lovet å øke utgiftene til det militære, bekjempe korrupsjon og utvikle sosiale programmer som kan få bukt med fattigdommen som gir grobunn til konflikten som krever tusener av menneskeliv hvert år.

Kritikerne hans, deriblant flere menneskerettsorganisasjoner, bekymrer seg over Uribes planer om å danne et nettverk av sivile informatører.

Men i Washington liker de det de hører fra Uribe. USA har gitt Colombia over 1,5 milliarder dollar (11 milliarder kroner) i støtte, særlig militært, de siste fire årene i kampen mot narkotikahandelen. Uribe vil at USA skal involvere seg mer i krigen mot opprørerne.

(NTB)