Tidlig mandag kveld sto dødstallet etter tre bilbomber i Bagdad og i byen Khalis nord for den irakiske hovedstaden på minst 100. I tillegg var mer enn 160 skadd, opplyste sykehusfolk og talsmenn for sikkerhetstjenestene til internasjonale nyhetsbyråer.

Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al. Maliki ga tilhengere av den henrettede ekspresidenten Saddam Hussein skylden for de nye voldshandlingene. – De tror de kan knekke det irakiske folks vilje og utløse borgerkrig, framholdt han.

Talabani

Sunniarabiske medlemmer av parlamentarikergruppen Fronten for irakisk samhold anklaget president Talabani for å være for opptatt av sjiaenes tap og lidelser. På den måten bidrar han bare til mer uro og vondt blod, ble det sagt mandag.

To bilbomber skapte mandag nok et grusomt blodbad i Bagdad. Angrepet mot det travle bruktmarkedet i sentrum av hovedstaden kom dagen etter at det ble kjent at 3.200 nye amerikanske soldater er ankommet Irak i et forsøk på å få slutt på volden i Bagdad.

Senere mandag kom det melding om enda et bombeangrep, denne gangen ved Baquba nordøst for Bagdad der minst 14 mennesker ble drept og 40 såret. Ifølge enkelte meldinger rammet bomben sjiamuslimer som deltok i en religiøs seremoni.

Bombe blant boder

Terroraksjonen i Bagdad fant sted i bydelen Bab al-Sharji, hvor det hovedsakelig bor sjiamuslimer, men også folk fra andre folkegrupper. En bombe som var plassert i nærheten av boder hvor gateselgere tilbyr DVD-er og brukte klær, eksploderte ved 12-tiden lokal tid.

Sekunder senere eksploderte en bilbombe noen få meter unna, opplyser politiet. De sårede ble fraktet til al-Kindi-sykehuset, hvor legene jobbet på spreng for å redde flest mulig liv. Bombeaksjonen kom etter en forholdsvis rolig helg i Iraks hovedstad. Men i forrige uke ble minst 70 mennesker drept i en bombeaksjon rettet mot et av universitetene i byen.

Lørdag var en av de blodigste dagene hittil for de amerikanske militære styrker, med 25 drepte soldater, deriblant tolv som døde etter at helikopteret de satt i trolig ble skutt ned. En ny kontingent amerikanske soldater skal om kort tid utplasseres i Bagdad.

BILBOMBER: Minst 88 mennesker skal ha blitt drept da to bilbomber gikk av ved et marked i Bagdad mandag.
MOHAMMED AMEEN