Se også:

Mer enn 750 gisler ble reddet under aksjonen, sier Russlands viseutenriksminister Vladimir Vasiljev søndag formiddag.

Stormingen var helt nødvendig, sier han, ettersom terroristene var klare til å utløse bombene. Sprengstoffet kunne drept alle gislene og styrkene som befant seg ved bygningen, totalt rundt 4000 mennesker, sier han.

Spesialstyrkene led tap under aksjonen, bekrefter viseutenriksministeren, men han vil ikke si noe om hvor mange som omkom.

Ingen barn døde under aksjonen. Blant de omkomne er heller ingen utlendinger. Flere av gislene skal ha dødd som følge av sykdom.

Blant de omkomne er terroristlederen Barajev, sier han videre.

Innenriksministeren Boris Gryzlov sier politiet har arrestert over 30 personer i forbindelse med gisseldramaet i teateret i Moskva. De 30 omtales som medsammensvorne av gisseltakerne.

En talsmann for etterretningstjenesten FSB, sier at 18 av gisseltakerne var kvinner, og tre gisseltakere ble arrestert i aksjonen.

Gassforgiftet

42 av gislene behandles for gassforgiftning, ifølge en lege ved et sykehus i den russiske hovedstaden.

— Tilstanden til de 42 er dårlig. De er blitt forgiftet av en ukjent gass, en ukjent gift, sier Vladimir Ryabinin, lege ved Sklifosovskij-sykehuset i Moskva.

De russiske elitestyrkene pumpet sovegass inn i bygningen før den ble stormet. Det er uklart om gislene ble forgiftet av denne gassen.

Ifølge myndighetene døde ingen av gislene av gassen som ble brukt under aksjonen.

De første TV-bildene inne fra teaterbygningen viser gisseltakere som tilsynelatende sover i stolene i salen hvor gislene ble holdt fanget, skriver NTB.

Ingen av de kvinnelige gisseltakerne som hadde eksplosiver festet til kroppen, skal ha vært i stand til å sprenge seg selv i luften. Flere av dem later til å ha blitt skutt i søvne.

Flere av sprengladningene som var festet på søyler, skal imidlertid ha blitt utløst, ifølge Pavel Kudryavtsev i den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

"En suksess"

Gislene ble lørdag morgen ført ut av teateret og fraktet vekk i busser.

Ifølge BBC ble president Putin holdt løpende orientert om situasjonen natt til lørdag. Myndighetene beskriver operasjonen som "en suksess".

De russiske sikkerhetsstyrkene skal ha slått til mot teateret da gisseltakerne begynte å drepe gisler litt etter klokken 04.00 (klokken 06.00 russisk tid) natt til lørdag.

Gisseltakerne hadde på forhånd truet med å begynne å drepe gisler etter dette klokkeslettet, dersom Russland ikke ga etter for kravet og begynte en militær tilbaketrekking fra utbryterrepublikken Tsjetsjenia.

Ifølge BBC skal den timelange aksjonen mot gisseltakerne ha begynt da gisseltakerne tok livet av to av gislene ved 04-tiden.

Andre gisler skal ha forsøkt å rømme like før de russiske spesialstyrkene rykket inn i bygningen.

Fire satt fri

En knapp time før skytingen startet ble fire aserbadsjanske statsborgere satt fri. Ifølge tv-kanalen CNN ble tre kvinner og en mann satt fri ved 02-tiden natt til lørdag, norsk tid.

FRI: Russiske spesialstyrker bærer ut gisler tidlig lørdag morgen.
Foto: Reuters/Scanpix