Faren var til stede for å gi geriljalederen Velupillai Prabhakaran status som levende martyr og dermed hans mest fanatiske tilhengere anledning til å gjennomføre nye terrorangrep.

Spørsmålet er om tigerlederen noen gang ønsket en varig fredsløsning? 54-åringen viet sitt liv til kampen og var allerede som 18-årig med på å grunnlegge organisasjonen Tamil New Tigers (TNT) i 1972. Tre år senere ble han beskyldt for å stå bak drapet på borgermesteren i Jaffna.

Se også bilder av den drepte geriljalederen .

Senere stiftet han geriljabevegelsen LTTE, som i 1983 grep til våpen for å opprette et tamilsk hjemland, et Tamil Eelam på den nordlige delen av øyen.

Foretrakk krig

Selv vokste Prabhakaran opp i den nordlige kystbyen Velvettithurai som yngst i en barneflokk på fire. Han leste mye og avslørte senere i et av sine sjeldne intervjuer at han som ung var fascinert av Napoleon og Aleksander den store.

Tigerlederen syntes klart å foretrekke livet i krigssonen fremfor fredsforhandlinger på bonede gulv. Blant sine tamilske tilhengere fikk han en guruaktig status, fordi han protesterte mot diskrimineringen som det tamilske mindretallet åpent ble utsatt for i årene etter selvstendigheten. Det singalesiske flertallet avviste bl.a. å anerkjenne det tamilske språket.

Men litt etter litt mistet Prabhakaran støtten fra vanlige tamiler sør på øyen. Han fikk ry som en fryktløs og brutal leder, som systematisk brukte terror i kampen og trakk blodspor etter seg overalt. Mange tok avstand fra at han i sin disiplinerte og velutrustede hær brukte kvinner og barn.

Styrte med jernhånd

Tigrene fikk militær kontroll med en tredjedel av tropeøyen, og Prabhakaran regjerte med jernhånd. Opprørerne krevde inn skatter for å finansiere enorme militærutgifter, som også omfattet en flåte og et lite luftvåpen, som så sent som for noen måneder siden ble brukt i en siste dobbelt selvmordsaksjon i Colombo.

Lederen skydde pressen, men ga hvert år i november lyd fra seg når han i en tale på heltenes dag mintes de falne selvmordsbomberne og holdt en branntale om nødvendigheten av fortsatt motstand mot singalesernes undertrykking.

Dø for saken

Tigre sverget at de var rede til å dø for saken, og de mest fanatiske ble hjernevasket og innrullert i tigrenes selvmordskommando, De svarte tigrene, som i løpet av den snart tre årtier lange borgerkrigen gjennomførte utallige spektakulære selvmordsangrep.

Fortrinnsvis i Sri Lanka, men også i India, hvor tidligere statsminister Rajiv Gandhi i 1991 ble drept av en kvinnelig tamilsk selvmordsbomber, fordi India i 1980-årene sendte en fredsstyrke til Sri Lanka. Attentatet betydde at tigerlederen ikke kunne flykte til nabolandet India, hvor han var ettersøkt.

Norsk megling

Nedturen for tigrene skjøt fart da en våpenhvile inngått med norsk meglerhjelp i 2002 brøt sammen. I 2007 mistet tigrene kontrollen med den østlige delen av øyen, da den lokale tamilske opprørslederen Karuna brøt med Prabhakaran og allierte seg med regjeringen.

Samme år ble en av tigrenes øverste ledere og ansikt utad, SP Thamilselvan, drept under et bombetokt.

Fra begynnelsen av 2009 gikk det fort. Opprørernes byer falt som dominobrikker. Først den politiske høyborgen Kilinochchi, siden Elefantpasset og den befestede havnebyen Mullaittivu.

I sluttoppgjøret må det trolig legges til enda 10.000 menneskeliv til de 70.000 som borgerkrigen kostet de første 25 årene. For Velupillai Prabhakarans livskamp for et selvstendig tamilsk hjemland utviklet seg de siste månedene til en humanitær katastrofe som har påført tamilene nord i Sri Lanka enorme lidelser.

Omkring 200.000 sivile flyktet fra krigshandlingene og sies å leve under miserable forhold i overfylte leirer, som bortsett fra arrangerte turer også er lukket land for pressen.

Den neste kampen

Mens FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner presser på for raskt å få adgang, feiret president Mahinda Rajapaksa i går seieren i Colombo. I motsetning til alle sine forgjengere lyktes det han å avslutte en krig som i årtier har kostet Sri Lanka dyrt.

Presidenten står nå foran sin neste krig, som kan bli like vanskelig: Å få singalesere og tamiler til å leve sammen i fred for å hindre at en ny generasjon militante tamiler vokser opp for å fortsette kampen.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

SJEFEN: Dette er Velupillai Prabhakaran og han kone mens han fremdeles styrte Tamiltigrene med jernhånd.
HO
BEVISET: Dette skal være den drepte tiger-lederen.
HO