Minst 39 gisler slapp fra dramaet med livet i behold etter å ha blitt holdt innesperret av opprørere nær hærens hovedkvarter i byen.

— Hele området er ryddet. Det er ingen terrorister der inne. Én er blitt arrestert, og han er såret, forteller hærens talsmann Athar Abbas til pakistansk TV.

Journalister på stedet fortalte at de hørte skudd og flere eksplosjoner fra stedet hvor gislene ble holdt fanget. Flere militærambulanser befant seg ved hovedkvarteret, og et helikopter svevde over området mens aksjonen pågikk.

Hadde uniformer

Taliban-bevegelsen mistenkes for å stå bak gisselaksjonen. De første meldingene tydet på at mellom 10 og 15 soldater ble tatt til fange da en gruppe menn, iført hærens uniformer, angrep hovedkvarteret i Rawalpindi lørdag. Minst ti personer ble drept i kampene som fulgte.

Noen av angriperne kom seg imidlertid unna, og de tok gisler og forskanset seg i en bygning som brukes av de pakistanske sikkerhetstjenestene. Ifølge militæret var det snakk om fire eller fem gisseltakere.

Soldater fra hæren inntok posisjoner på hustakene rundt bygningen og kuttet dessuten strømmen til flere hus på stedet før aksjonen for å redde fangene ble satt i verk søndag.

— Gislene var i et rom sammen med en terrorist som hadde på seg en selvmordsvest. Men kommandosoldatene handlet raskt og skjøt ham ned før han kunne dra i utløseren, forteller general Athar Abbas.

Planlegger offensiv

Lørdagens angrep er det tredje store opprørsangrepet på en uke i Pakistan. Fredag ble 49 personer drept i et selvmordsangrep i byen Peshawar.

Landets myndigheter sier de nå planlegger en omfattende offensiv mot islamistiske opprørere i områdene mot grensen til Afghanistan. De mener hærens innsats mot opprørerne i den urolige Swat-dalen har vært en stor suksess.

Men angrepet i Rawalpindi viser at islamistiske opprørere fortsatt utgjør en stor trussel i Pakistan, sier analytikere.

— Denne hendelsen er svært pinlig for militæret. Den vil føre til usikkerhet og motløshet blant folk. De ser at de som har ansvaret for å sørge for sikkerheten deres, selv er sårbare og usikre, sier Saad Mohammad Khan, Pakistans tidligere forsvarsattaché i Kabul.