Selvmordsangrepet onsdag morgen var det andre i løpet av de to dagene USAs forsvarsminister Robert Gates har besøkt Afghanistan.

Åtte soldater og like mange sivile ble drept i den kraftige eksplosjonen, opplyser en talsmann for ISAF-styrkene. En rekke butikker ble ødelagt, og smellet skal ha knust vinduer så langt som 1 kilometer unna.

Blant de drepte var minst fire barn som var på vei til skolen. Ytterligere åtte soldater og 20 sivile ble såret.

Samme dag ble ti angivelige Taliban-medlemmer drept i provinsen Zabul sør i landet. De ble ifølge afghansk politi skutt av soldater idet de sperret hovedveien mellom Kabul og Kandahar.

– Umenneskelig

Taliban sier de sto bak selvmordsangrepet i Kabul. Den ytterliggående islamistiske gruppen hevder at så mange som 40 soldater ble drept.

– Jeg satt i butikken min da eksplosjonen skjedde. Jeg skyndte meg ut og så døde og sårede kropper ligge overalt. Det var en umenneskelig handling. Ikke noe menneske vil drepe seg selv og andre uskyldige mennesker, sier 22-åringen Sayed Naqeebullah. Han fikk selv mindre skader, mens fetteren ble drept

Angrepet kom rett etter at Gates hadde forlatt Kabul.

Også da den amerikanske forsvarsministeren ankom Kabul tirsdag, slo en selvmordsbomber til mot soldater fra ISAF-styrken. Ingen ble drept i angrepet men 22 sivile afghanere ble såret.

Mange angrep

Taliban har gjennomført rundt 140 selvmordsaksjoner i Afghanistan i år, og bare de siste tolv dagene har det funnet sted fem slike angrep i og rundt hovedstaden.

I juni slo en selvmordsbomber til mot en buss i sentrum av Kabul og drepte 35 mennesker, mange av dem rekrutter ved politiskolen i byen.

Den verste selvmordsaksjonen fant sted i Baghlan-provinsen 6. november, der nærmere 80 mennesker ble drept, blant dem seks parlamentarikere og 59 skolebarn.

Robert Gates medga under besøket i Afghanistan at han er bekymret over den økende volden i landet.

AHMAD MASOOD