San Fermin-festivalen starter med at en rakett fyres av fra en balkong på rådhuset i Pamplona, nord i Spania. Dagen etter slippes seks sinte okser ut i byens trange gater. Der venter et par tusen menn kledd i hvitt og rødt, til ære for byens helgen.

Oksene, som skal veie rundt 700 kilo, stormer de 825 meterne til den lokale tyrefektingsarenaen.

Bevæpnet med ikke noe annet enn en sammenrullet avis kjemper festivaldeltakere for å ikke bli stanget på oksenes store horn. I år gikk det galt for 27 år gamle Daniel Jimeno Romero. Han ble den første som mistet livet under lekene siden 2003.

Romero var for veteran å regne i okseløpsammenheng, likevel ble han spiddet på en av oksenes horn.

Hemingway

Okseløpene, som ble berømt etter utgivelsen av Hemingways bok «The Sun Also Rises» i 1926, trekker hvert år tusenvis av turister til Pamplona.

Forfatteren beskrev okseløpene som den eneste kunstformen der kunstneren setter sitt eget liv på spill.

«Som så mange andre, det som tiltrakk meg var min kjærlighet til Ernest Hemingway, hvis roman har okseløpene i Pamplona som bakteppe,» skriver The Independents kommentator Jonathan Brown, om den gang han løp gjennom Pamplonas gater.

Men for mange handler det i langt større grad om en manndomsprøve. En mulighet for å få et adrenalinkick før livlig festing utover kvelden – der en kan skryte av sine beste okseløphistorier.

Drept under okseløp i Spania – Spenning

I alt 446 personer ble skadet i årets åtte okseløp, åtte av dem alvorlig.

Det siste løpet varte kun 2 minutter og 20 sekunder. En av oksene stakk seg ut som en skikkelig sprinter, løp fra de andre og over en rekke mennesker. Fire personer ble brakt til sykehus, skriver nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Hva får folk til å delta i den blodige leken?

– Det er en helt spesiell spenning og et kick en ikke får noe annet sted, sier jærbu Thomas André Ridola til NTB.

Sammen med en kameratgjeng deltok han i ett av årets løp.

– Jeg har gjort mye dumt, men ingenting som overgår dette, legger han til, og understreker at han vil være med på flere okseløp i Pamplonas gater.

Horn i trusen Reaksjoner

For den gamle byen nord i Spania er okseløpene en viktig inntektskilde. Festivalen er forventet å bringe inn mer enn 70 millioner euro.

Men dyrevernere er kritiske til leken, som ender med at de store oksene blir drept på tyrefekterarenaen.

– Kunst kan ikke være basert på dyrs lidelser, sier forfatter Lucia Etxebarria.

JOSEBA ETXABURU
VINCENT WEST