Minst 68 mennesker mistet livet og flere titall ble såret i en selvmordsaksjon i Baquba nordøst for Iraks hovedstad Bagdad. Sør for Bagdad ble minst syv irakiske politifolk og 35 opprørere drept i kamper.

Selvmordsbomberen i Baquba sprengte seg selv i lufta i en bil full av sprengstoff utenfor en av byens politistasjoner. Ifølge politimester Walid Khaled Abdel Salam var området fullt av folk da den kraftige bilbomben eksploderte.

Ukrainske og amerikanske soldater deltok i kampene mot irakiske opprørere i et område sør for Bagdad som vanligvis kontrolleres av en polsk styrke. Ingen utenlandske soldater skal ha blitt drept eller såret i disse kampene, opplyste amerikanske og polske militærtalsmenn.

Drept

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble to personer drept og seks skadd da en rakett onsdag formiddag landet midt i en travel handlegate i Bagdad onsdag formiddag. En 13 år gammel jente skal være blant de omkomne etter eksplosjonen i Haifa-gaten.

Denne gaten er kjent som tilholdssted både for opprørere og for kriminelle, meldte nyhetsbyrået Reuters. Haifa-gaten og strøkene omkring har også tidligere vært rammet av rakettangrep og andre voldshandlinger.

Senere onsdag ble fire irakiske politimenn drept, da en hjemmelaget bombe eksploderte idet en irakisk-amerikansk militærkolonne passerte stedet der bomben var utplassert. Den lå i veikanten nær den uroherjede byen Falluja vest for Bagdad, opplyste en polititalsmann.

Betaling?

Egyptiske myndigheter nekter for å ha betalt løsepenger for diplomaten Mohamed Mamdouh Qutb som tirsdag ble satt fri av gisseltakere i Irak. CNN meldte tirsdag at det ble betalt hundretusenvis av dollar i løsepenger for å få løslatt Qutb.

Et kuwaitisk selskap forhandlet onsdag ettermiddag videre med gisseltakere som har kidnappet syv av selskapets lastebilsjåfører i Irak. En diplomat betegnet forhandlingene som «seriøse» og sa at det var gode utsikter til en løsning.

Siden april i år er flere titall utlendinger blitt bortført, de fleste trolig av nasjonalistiske geriljagrupper som kjemper mot den USA-ledede okkupasjonen av Irak. Minst seks gisler er blitt drept, fire ved halshugging.

BILBOMBE: Onsdag ble en nok en blodig dag i Irak, med nye kamper og terroraksjoner. Denne irakiske politimannen ser på ødeleggelser og en pøl av blod, vann og drivstoff etter at en bilbombe eksploderte i byen Baquba, 64 km nord for Bagdad. Minst 68 mennesker mistet livet og flere titall ble såret i denne selvmordsaksjon

FOTO: REUTERS/SCANPIX