MARIT HOLM

Leyla Zana (bildet) ble tildelt Raftoprisen for ti år siden, og skulle kommet til Bergen 24.-26.september. Mens hun var i Norge skulle hun også ha møtt Stortingets utenrikskomité, enten før eller etter besøket i Bergen.

Men nå nekter altså tyrkiske myndigheter henne å reise. Til NRK sier lederen i utenrikskomiteen, Thorbjørn Jagland (Ap), at dette blir lagt merke til og kan komme til å velte landets ambisjoner om å bli medlem i EU.

Tilbakeslag

Styreleder i Raftostiftelsen, Arne Lynngård, karakteriserer reiseforbudet som et tilbakeslag.

— Dette viser bare at det fortsatt er et stykke igjen før tyrkerne kan sies å respektere menneskerettighetene, sier Lynngård til Bergens Tidende.

For selv om Tyrkia har endret grunnloven i mer liberal, demokratisk retning, har kurderne og andre som lever i de sørøstlige delene av landet, merket få eller ingen forbedringer, forteller Lynngård.

— Det lokale maktapparatet - politi, byråkrati og sikkerhetstjeneste - oppfører seg akkurat som før. Da vi besøkte området i mars, la den tyrkiske menneskerettighetsorganisasjonen IDH frem dokumentasjon på at antall tilfeller av tortur faktisk har økt, sier Lynngård.

Ti år i tyrkisk fengsel

Leyla Zana og tre andre tyrkiske folkevalgte ble i 1994 dømt til 15 års fengsel for å ha hatt bånd til den daværende kurdiske PKK-geriljaen. Zana er internasjonalt kjent for sitt arbeid for kurdernes rettigheter. Hun har tidligere mottatt EU-parlamentets Sakharov-pris, og vært nominert til Nobels fredspris.

Hun slapp ut fra fengselet 10. juni i år, altså før straffen var ferdig sonet. Det var Zanas to barn som i 1994 mottok Raftoprisen på morens vegne, så Lynngård og de andre i Raftostiftelsen hadde sett frem til at de endelig skulle få feiret Leyla Zana om knappe to uker.

— Vi håper fortsatt at hun kommer til Bergen, men innser at det nærmest er utenkelig at vi får henne hit nå i september, sier Arne Lynngård. Under besøket i Bergen skulle Zana blant annet holdt foredrag på journalistkonferansen Hauststormen.

Konferanse i Brussel

18. november er Raftostiftelsen med og arrangerer en stor konferanse i Brussel, der det skal handle om hvor langt Tyrkia er kommet i sin reformpolitikk.

— Landet er dyktig på mediestrategi og diplomatisk spill. Spørsmålet er hvor flinke de er å iverksette de reformene de har vedtatt, sier Arne Lynngård.