En liten gruppe mennesker demonstrerte lørdag utenfor Frankrikes ambassade i Beijing, med plakater der det sto «Tibet tilhører Kina» og «Hold kjeft, franskmenn». Opprørspoliti sperret raskt av gatene rundt ambassaden, og fjernet demonstrantene.

– Det går rykter om at både hæren og flere busser med demonstranter er på vei hit nå. Det går også en del tekstmeldinger mellom utlendinger som advarer hverandre mot å gå ut, sier bt.no-reporteren som befinner seg i Sanlitun-området i Beijing.

Rar steming

– Jeg er sammen med noen som har bodd her i flere år, og de har aldri opplevd å få slike meldinger før, så det er litt rar steming her nå, forteller journalisten lørdag formiddag.

Ved 15.00-tiden norsk tid har forholdene roet seg.

– Nå er det helt rolig ved den franske ambassaden, her er verken politi eller demonstranter, melder hun.

Flere antifranske demonstrasjoner

Til sammen demonstrerte flere tusen kinesere mot Frankrikes holdning til Tibet og OL i dag. I tillegg til den franske ambasaden fant demonstrasjonene sted utenfor filialer av den franske supermarkedskjeden Carrefour i minst fire kinesiske byer.

I Wuhan marsjerte store grupper demonstranter med paroler som «Avvis Tibets uavhengighet, støtt OL» og «Si nei til franske varer».

Det var tilsvarende protestaksjoner mot filialer av den franske supermarkedskjeden i byene Hefei og Kunming i det sørlige Kina. Også i hovedstaden Beijing demonstrerte en liten gruppe mennesker utenfor Carrefour, men politiet stoppet demonstrasjonen raskt.

Vil vekke patriotisme

– Vi prøver å vekke det kinesiske folkets patriotisme for å få dem til å stille opp for OL og stå sammen i protester mot tibetansk separatisme, sier en av demonstrantene til Reuters.

Frankrike har tidligere tonet ned faren for boikott av franske varer i Kina, og sier boikottoppfordringen kommer fra en meget liten gruppe. Carrefour, som har over 100 såkalte hypermarkeder i Kina, har gjentatt sin støtte til OL i Beijing.

Utenriksdepartementet og Norges ambassade i Kina har ikke sett grunn til å sette opp noen advarsel til nordmenn i Beijing i dag.

DEMONSTRERER: "Franskmenn hold kjeft" står det på plakaten til denne demonstranten utenfor Frankrikes ambassade i Beijing i dag.
scanpix
STOPPES: Sivilkledde politimenn stopper Lu Jixin fra å fortsette demonstrasjonen utenfor en Carrefour-filial i Beijing i dag.
scanpix