— Hvor er pussefillen til støvlene?

Anne Cecilie Ore fra Nesodden står i den provisoriske stallen som er satt opp i anledning helgens NM i dressurridning i Alvøen. Hun føler seg frem blant all slags hesteutstyr. På veggen henger et teppe med påskriften «Team Norway - Anne Cecilie Ore».

— Den er ikke her, slår hun oppgitt fast.

Anne Cecilie har drevet med ridning siden hun var ti år. Hun ble født med grå stær. Da hun var fjorten ble hun helt blind. Men hun nektet å gi seg med ridning av den grunn.

Se video

  • Når du er fjorten, ønsker du for alt i verden å være populær og frigjøre deg fra foreldrene dine. Da jeg ble helt blind, var det som om jeg falt ned i et svart hull.

Eneste blinde rytter i Norge

Anne Cecilie valgte å ta en pause fra ridning, men etter å ha motet seg opp en stund, bestemte hun seg for å prøve igjen.

— Siden da har jeg brukt nesten all min tid i stallen. Jeg vet ikke om jeg hadde klart å komme meg opp igjen uten ridningen.

Som senior er Anne Cecilie blitt både norgesmester, nordisk mester, verdensmester og olympisk mester i dressurridning for funksjonshemmede. Og under VM i Belgia i 2003 ble hun utnevnt til «Verdens beste blinde rytter».

— Det var inspirerende å få den tittelen. Dessverre er vi veldig få blinde som rir. Jeg vet bare om fem-seks andre blinde i verden som konkurrerer. I Norge er jeg den eneste, sier den meritterte rytteren, som også har gode plasseringer fra konkurranser for funksjonsfriske.

Hesten ser for henne

Og nå er hun altså i Bergen i håp om å hente hjem nye gullmedaljer. For første gang i historien blir NM i dressurridning arrangert i Bergen. Det er NM for både funksjonsfriske og funksjonshemmede ryttere.

— Vi har ikke hatt anlegg som har vært bra nok før nå, sier Kathrine Quam i Alvøen Rideklubb.

70 deltakere skal i ilden i løpet av de fem dagene mesterskapet varer. Av disse er rundt 20 fra vår region.

Anne Cecilie har kommet seg opp på hesteryggen, og skritter rundt i ridehallen på hesten Satisfaction fra Os. Han er innlånt i anledning NM. Anne Cecilie bor for tiden i Tyskland, og har hesten sin der. Det var ikke mulig å få fraktet ham til Bergen.

— Ja, bra!

Trener Lillian Grepne fra Bergen står på sidelinjen og snakker til Anne Cecilie via en mikrofon. Hun har trent Anne Cecilie de siste syv årene.

— Jeg har lært utrolig mye av å trene henne. Det er et utrolig kick at det går så bra, sier Lillian Grepne.

Anne Cecilie orienterer seg på banen ved å telle, lytte, kjenne på hestens bevegelser, samt høre på Lillians rop.

Frihetsfølelsen er det beste ved å ri, synes Anne Cecilie.

— Når jeg rir, føler jeg meg ikke blind. Jeg kan bevege meg som jeg vil. Hesten ser for meg, sier hun.

Se video

FØLER SEG FRI (hovedbilde ho og hesten): - Ridning gir meg en stor frihetsfølelse, og jeg vil anbefale det til alle funksjonshemmede. Hester bryr seg ikke om at man er blind eller lam, sier Anne Cecilie Ore. Her er hun med hesten Satisfaction fra Os, som er innlånt til NM i Alvøen.
Odd Mehus