Beijing: Chen vakte stor oppsikt da han i 2005 anklaget myndighetene i Shandong-provinsen for å tvinge gravide til å ta abort sent i svangerskapet, som et ledd i Beijings ettbarnspolitikk. Nå er han, ifølge Reuters, sluppet ut av fengselet.

Chen var også i årevis en sterk forsvarer og talsmann for funksjonshemmede og småbønder, noe som til slutt resulterte i en dom for forstyrrelse av offentlig ro og orden.

At den uredde advokaten er blind, har også bidratt til oppmerksomheten rundt hans sak både i Kina og internasjonalt.

Bekrefter

Nyheten om løslatelsen bekreftes av andre kinesiske menneskerettsaktivister, selv om man verken har greid å komme i kontakt med ham eller familien.

— Vennene mine har fortalt at han ble løslatt i dag morges. Jeg tror at han har sluppet ut av fengselet, men jeg har ikke selv snakket med ham. Telefonen til konen og familien er avstengt, forteller advokaten Xu Zhiyong til Reuters. Han var en av forsvarerne til Chen under rettssaken i 2006.

Ifølge den amerikanske radiostasjonen Radio Free Asia sliter Chen med helsen, og han skal ha blitt utsatt for mishandling i fengselet.

Overvåkes

Selv om Chen nå blir løslatt, kommer myndighetene trolig til å holde nøye oppsyn med ham og begrense bevegelsesfriheten hans.

Ifølge Human Rights Watch er det montert overvåkingskamera utenfor boligen til den blinde advokaten.

— For noen kinesiske aktivister betyr slutten på fengselsstraffen bare begynnelsen på en langvarig dom som inkluderer politiovervåking og trakassering, sier lederen for menneskerettighetsorganisasjonens virksomhet i Asia, Sophie Richardson.

Bekymret

Amnesty International er også bekymret over utviklingen i Kina, noe de blant annet ga uttrykk for i et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre da han nylig besøkte Beijing.

— I de siste årene har Amnesty International registrert en forverring av menneskerettighetssituasjonen i Kina på flere sentrale områder, heter det i brevet.

Organisasjonen trekker blant annet frem økt bruk av sensur og andre begrensninger av ytringsfriheten, begrensninger av arbeidet til advokater, bruk av langvarig arrest uten tiltale eller dom, og utviklingen av uigurenes situasjon i Xinjiang-regionen.

«Omskoleres»

— Sensur og annen begrensning av ytringsfrihet er blitt betydelig trappet opp, fastslår Amnesty.

Flere hundre tusen kinesere er innesperret uten tiltale eller dom for å bli utsatt for det kineserne kaller «omskolering gjennom arbeid».

Blant sakene Amnesty ba Støre ta opp under besøket i Beijing, var skjebnen til Chen Guangcheng. Fredag får Støre en ny sjanse til å gjøre nettopp det, når han møter Liu Qi, som er kommunistpartiets leder i Beijing og medlem av politbyrået.

UT AV FENGSEL, men til mer overvåking? Chen Guangcheng.