– Havet har vært blikkstille i dag, og flere skip har ligget og duvet uten å bevege seg. Men nå tar vinden seg litt opp, så det er nok ikke lenge til Christian Radich får nok vind i seilene til å passere mål, sier Charles Blålid til BT søndag kveld. Blålid er maritim ansvarlig i Måløy.

Christian Radich har ledet sin klasse i regattaen siden torsdag. Lørdag lå de to andre norske skipene i klasse A, Statsraad Lehmkuhl og Sørlandet, på annen— og tredjeplass, men i løpet av natten overtok tyske Alexander von Humboldt annenplassen.

Direktøren for Stiftelsen Skoleskipet Christian Radich, Einar Corwin, frykter at det tyske skipet kan bli en trussel for norsk seier.

– Christian Radich ligger godt an. Men det tyske skipet kan bli en farlig joker. Tyskerne ligger langt bak, men har et større handikap. Hvis skipet får bedre vindforhold, kan det bli spennende, sier Corwin til NTB.

Søndag formiddag blåste det skiftende vind og Christian Radich befant seg 38 nautiske mil fra mål.

– Vi håper de norske skipene kommer til mål før midnatt søndag, og er vi veldig heldige, får vi alle på pallen, sier Corwin.

– Det er bare en båt som har krysset mållinjen til nå. C-båten Alba Explorer gikk over målstreken i løpet av natt til søndag, forteller Blålid.

Den skotske båten ble tatt imot med salutt og nasjonalsang, og ordføreren sto på kaien og ønsket dem velkommen.

– Mannskapet kom fra gråvær og sur vind i Liverpool til sydenvær på Måløy, så de fikk nesten værsjokk, humrer han.