Allerede i fjor høst fikk svensk politi et tips som knyttet den tidligere overgrepsdømte Anders Eklund (42) til drapet på Pernilla Hellgren (31) i 2000.

Eklund tilsto i helgen å ha drept både Hellgren og ti år gamle Engla Juncosa-Höglund. På en pressekonferanse om Engla-drapet mandag tok politiet selvkritikk for den manglende oppfølgingen av tipset.

Les også: Døde dagen hun forsvant

– Stolt

– Jeg er stolt av politiets arbeid. Samtidig må vi selvkritisk stille spørsmålet om tragedien kunne vært unngått. Skulle vi ha håndtert tipset om mannen som nå er mistenkt, på en annen måte, spurte politimester i Dalarna Sven Olov Hellberg.

Han forklarte at det skal gjennomføres en uavhengig gransking av politiets håndtering av informasjonen de fikk om Eklund i fjor.

Tipset om den tidligere dømte seksualforbryteren Eklund kom etter et TV-program som trakk en parallell mellom drapet på Hellgren og et drap på en 16 år gammel jente i 1994. I programmet ble det lansert en teori om at samme gjerningsmann kunne stå bak forbrytelsene.

– Forberedt på kritikk

Etter at programmet ble sendt i november, fikk politiet inn 30 tips. Det var meningen at de mest interessante skulle følges opp, men ifølge avisen Borlänge Tidning ble dette ikke gjort.

– Dette er noe vi kommer til å bli stilt til ansvar for. Vi er forberedt på å få kritikk, sier talsmann for politiet i Dalarne, Sven-Åke Petters.

Petters sier til avisa at politiet må stille seg spørsmålet om Engla ville vært i live i dag, hvis politiet hadde vist mer interesse for tipsene.