Amerikanerne hevder at Mohammed Jawad var 18 når gammel da han ble overført til Guantanamo-leiren, men Afghanistans uavhengige menneskerettighetskommisjon (AIHRC) har gransket saken og konkluderer med at gutten var rundt tolv år gammel da han ble tatt til fange.

Jawad ble pågrepet av afghansk politi i forbindelse med et angrep der to amerikanske soldater og tolken deres ble såret i Kabul i 2003. Han ble overlatt til de amerikanske styrkene samme dag og deretter fløyet til Guantanamo.

**Les også:

Guantanamo-fange ringte Al Jazeera**

Torturert AIHRC, som i mange år har fått støtte fra norske myndigheter, har blant annet intervjuet guttens familie og konkluderer med at han trolig ikke engang var blitt tenåring da han ble tatt til fange.

AIHRCs leder Nader Nader hevder også at Jawad har vært utsatt for tortur og mishandling, først av de afghanske politifolkene og deretter i amerikanernes varetekt.

Nå krever AIHRC at Jawad blir løslatt og sendt hjem til Afghanistan, et krav ungguttens Pentagon-oppnevnte forsvarer slutter seg til.

Selvmordsforsøk – Vi har et afghansk barn som uriktig ble ført ut av hjemlandet sitt. Han må sendes hjem. Han ble torturert og han er mishandlet under de sju årene i fangenskap, slo major Eric Montalvo fast under en pressekonferanse i Kabul tirsdag.

– Han forsøkte å begå selvmord i 2003. Det er en svært vanskelig situasjon for ham, men han har et visst håp og det er det som holder ham oppe, sa Montalvo.

Jawad skal være den yngste afghanske fangen amerikanerne har tatt siden de invaderte landet i 2001.

**Les også Trine Eilertsens kommentar:

USAs tapte sjel**

Obama-løfte Den afghanske menneskerettighetskommisjon har flere ganger tidligere tatt opp Jawads skjebne, både med afghanske og amerikanske myndigheter, men uten å vinne fram med sitt krav om løslatelse.

Afghanistans forsvarsminister, general Abdul Rahim Wardak, slutter nå imidlertid opp om kravet om at den unge fangen må sendes hjem fra Guantanamo-leiren, der det fortsatt sitter rundt 240 fanger.

President Barack Obama har lovet å stenge den omstridte fangeleiren, men det er ennå ikke besluttet hva som skal skje med fangene i leiren.