Alt ved midnatt ble det klart hvem som hadde vunnet Sosialistpartiets primærvalg torsdag.

– Ségolène Royal er valgt til sosialistenes kandidat i det franske presidentvalget, etter å ha vunnet støtte fra 60,6 prosent av partiets medlemmer, sier partitalsmannen Stephane Le Foll.

De to rivalene Dominique Strauss-Kahn og Laurent Fabius måtte nøye seg med henholdsvis 20,8 og 18,5 prosent oppslutning.

Klart resultat

Tidligere kulturminister Jack Lang, som er en av Royals støttespillere, strålte av glede.

– Resultatet er svært klart, sa han.

Ségolène Royal var favoritt helt inntil det siste. Det var knyttet mest spenning til om hun ville ta mer enn 50 prosent av stemmene og dermed avgjøre det hele natt til fredag, eller om det måtte avholdes en ny valgomgang om en uke.

Godt oppmøte Tidligere på dagen strømmet franske sosialister til valglokalene.

– Hun har overbevist meg. Hun bringer inn nye perspektiver, er god til å kommunisere og inspirert av de nordiske landenes velferdsmodell. Dessuten er hun kvinne. Det ville være bra for Frankrikes image å få en kvinnelig president, sa Vanessa Thaureau (33).

Hun avga sin stemme i et av Sosialistpartiets valglokaler i en arbeiderbydel i Paris. Dit kom en jevn strøm av folk som ville være med å bestemme hvem som skal være venstresidens hovedkandidat i Frankrikes presidentvalg om fem måneder. Og Ségolène Royal hadde et klart overtak i denne partiavdelingen med 1.253 medlemmer.

– Hun sier de rette tingene, hun står folket nær, og hun har gjort det godt som president i sin region. Dessuten er hun en vakker kvinne, sa Jean-Claude Clair (68).

– Fornyelse Pascal Okitadjanga (51) er mindre opptatt av at Ségolène Royal er kvinne.

– Det viktige er at hun representerer en fornyelse av Sosialistpartiet, sa han.

Men kvinnen som nærmest dukket opp fra det store intet til å bli alle meningsmålingers favoritt, er også dypt mislikt av mange.

– Jeg liker henne ikke i det hele tatt. Jeg har fått mer enn nok av hennes forslag, sa mangeårig partimedlem og kommunepolitiker Camille Martin (60).

Han viste blant annet til Royals forslag om at unge kriminelle bør sendes på omskolering i militæret og at politikerne skal bli overvåket av tilfeldig utpekte folkejuryer.

– Demagog Også utenfor Sosialistpartiets valglokaler er meningene om Royal sterke.

– Ségolène Royal er en demagog. Hun er ikke særlig konstruktiv, og hun sparker inn åpne dører. Jeg stemmer på sosialistene, men det blir vanskelig med Ségolène Royal som kandidat, sa Mayane Majjiori (27), en ung kunstner i Paris, som ga sin støtte til Dominique Strauss-Kahn.

– Jeg kan ikke fordra Ségolène Royal. Hun er så vag, sa Brigitte Wagner (73), som vipper mellom venstre og høyre.

– Ségolène Royal er helt latterlig. Hun tar seg godt ut, men hun må for all del ikke åpne munnen. Da går det helt galt, sier en 49 år gammel psykiater som foretrekker å være anonym.

– Har ikke en sjanse Bankfunksjonær Christian Meens (49) tror uansett at venstresidens kandidat ikke vil ha noen sjanse i presidentvalget om fem måneder. Han skal stemme på høyresidens mann, den sittende innenriksministeren Nicolas Sarkozy.

– Sarkozy går videre til andre valgomgang sammen med Jean-Marie Le Pen, tror han.

Den høyreekstreme politikeren Jean-Marie Le Pen ligger bedre an på meningsmålingene i dag enn på samme tid før valget for fem år siden, da han slo ut sosialistenes kandidat Lionel Jospin i første omgang og gikk videre til annen omgang sammen med Jacques Chirac.

Det er et skrekkscenario for venstresiden og trolig det som kan bidra til å samle de ulike fløyene bak partiets utvalgte kandidat. (©NTB)

Ségolène Royal.
REGIS DUVIGNAU