Stort mer direkte demokrati har neppe de amerikanske kandidatene blitt utsatt for: En stor del av spørsmålene var fremført av brukere av videodelingstjenesten YouTube, to timer i alt, personlige spørsmål, rare spørsmål og svært kritiske spørsmål. 39 spørsmål ble formidlet, YouTube opplyste at de hadde mottatt mer enn 3000.

Lite uenighet

Hillary Clinton, Barack Obama, John Edwards og resten av kobbelet som ønsker å bli demokratenes presidentkandidat, var samlet i studio i Charleston. De fikk mye å bryne seg på. Et homofilt par spurte hvorfor de ikke skulle få gifte seg. Foreldre som hadde mistet et barn i Irak, spurte følelsesladet om de måtte miste enda et barn før amerikanerne ville trekke seg ut. En annen utspørrer med brystkreft spurte om hun hadde hatt større sjanse til å overleve dersom hun hadde hatt helseforsikring.

Men til tross for mange vanskelige spørsmål, ble det lite debatt kandidatene imellom. Et av spørsmålene som avslørte meningsforskjeller, var om kandidatene uten betingelser ville ha møtt lederne av Iran, Syria, Venezuela, Cuba og Nord-Korea.

— Det ville jeg ha gjort, sa senator Barack Obama fra Illinois.

— Og grunnen er at oppfatningen om at vi straffer dem ved ikke å snakke med dem, som har vært det veiledende diplomatiske prinsippet i dagens administrasjon, er latterlig.

- Er du feminin nok?

Clinton ville heller satse på «robust diplomati»:

— Jeg vil ikke bli brukt i propagandaøyemed, jeg vil ikke gjøre situasjonen enda verre, sa hun.

Også rase og kjønn ble tema i debatten. John Edwards brøt inn etter at innsendere lurte på om Obama var «autentisk svart nok», og om Clinton var «feminin nok»:

— Hvis noen velger ikke å stemme på Obama fordi han er svart, eller på Clinton fordi hun er kvinne, vil ikke jeg ha stemmen deres heller, sa Edwards.

TAMI CHAPPELL