Fjellpolitiet opplyser til NRK at store skilt med tekst på flere språk fortale at terrenget var avsperret. Likevel har de ni norske gått under tausperringen og inn i det rasfarlige området.

Ved 13-tiden tirsdag gikk det et snøras i området, og fire av de norske ble tatt av snømassene. Det skjedde i vel 1900 meters høyde på sveitsisk side av Mont Blanc, like ved grensen til Frankrike.

27 år gamle Sigri Widerøe Kristoffersen fra Oppegård mistet livet, mens letemannskaper onsdag middag fortsatt søkte etter den 28 år gamle Lennart Nordhagen fra Oslo. 27 år gamle Trude Vik fra Bergen ble funnet i live, og ligger nå bevisstløs og hardt skadd på et sykehus ved Chamonix.

For fjellpolitiet er det et stort problem at off-piste-kjørerne ofte ikke bryr seg om de farer som det blir opplyst om. Hittil i år er ni personer omkommet i skredulykker i Chamonix.

Ekstremkjørernes Nirvana — Off-piste-områdene ved Chamonix er ett av de beste områdene for ekstremsport i verden. Områdene har trukket til seg folk fra hele verden de siste 20 årene, og terrenget kalles "Ekstremkjørernes Nirvana", sier landslagstrener i Norges Snowboard Forbund, Dag Ove Karsten, til NTB.

Off-piste-kjørere - det noen kaller løssnø-kjørere eller frikjørere - er folk som oppsøker løssnø utenfor preparert eller oppgått løype, enten med snøbrett eller alpinski. Snøbrett blir mest brukt, for det har evne til å flyte på snøen mens ski ofte pløyer seg litt nedi.

— Kjørerne er svært ofte vante skiløpere som har evne til å tilpasse seg nytt terreng hele tiden i løssnø, som kan "lese" terrenget og foreta livsviktige avgjørelser på et tidels sekund, sier Karsten.

Snøskred verst Off-piste-kjørerne søker alltid områder der ingen andre har kjørt før, og der de finner "jomfruelig snø". De konkurrerer gjerne med andre kjørere om å få en rettest mulig linje nedover et terreng, bare avbruddene i linjen forteller hvor de har hoppet.

Dag Ove Karsten, som kjenner godt til forholdene ved Chamonix, sier at franskmennene er kjent for å være flink til å varsle om skredfare, som er off-piste-kjørernes største mareritt. Som regel er kjørerne gode rent skiteknisk.

— I Chamonix må man kjøre sammen med en kjentperson eller guide som er veldig flinke til å rettlede og ta faresignaler i fjellet. Men det er klart, det er mange som legger ut på oppdagelsesreise på egen hånd, og sånt kan man ikke gardere seg mot, sier han.

Norges Snowboard Forbund har laget en brosjyre, som blant annet går på hvordan man som snøbrettkjører kan lære seg å "lese fjellet". Ifølge Karsten er det vanskelig å si hvilke områder i Norge det er farlig å kjøre off-piste i, og hvilke som ikke er farlige. Det hele avhenger av forholdene på stedet i øyeblikket, sier landslagstrener i Norges Snowboard Forbund, Dag Ove Karsten, til NTB.

NTB

Franske og sveitsiske letemannskaper har ikke funnet spor etter den 28 år nordmannen som er savnet etter et snøskred nær Chamonix i Frankrike tirsdag. Foto: REUTERS