HEIDI AMSINCK

Mens britisk presse avventer resultatet fra en uavhengig gransking om landets innenriksminister misbrukte sin stilling til å hjelpe sin forhenværende elskerinne, forsøker Blair-regjeringen å trekke en tykk strek mellom politikeres offentlige og private liv.

— Politikere har rett til et privatliv, akkurat som alle andre, sa statsminister Tony Blair på sin månedlige pressekonferanse i Downing Street, der han ble bombardert med spørsmål om innenriksministerens fremtid.

Skilte David Blunkett (57), landets første blinde minister, mener at hans tre år lange affære med den gifte Kimberley Quinn, utgiver av tidsskriftet The Spectator, er hans egen private sak.

I går tilbakeviste han igjen påstanden om at han gikk utenom vanlige køer og rutiner for å skaffe kjærestens filippinske barnepike adgang til Storbritannia.

Pinlig

Saken kan også bli pinlig for statsminister Tony Blair, som betrakter Blunkett som en av sine nærmeste og viktigste medarbeidere. Innenriksministeren skal i tre år ha vært kjæreste med Kimberley Quinn, amerikansk statsborger og gift, et forhold som førte til en nå toårig sønn..

Men selv medier med et fiendtlig forhold til Blair-regjeringen har problemer med å angripe Blunkett. Innenriksministeren er nemlig blind, han hadde en vanskelig barndom, og kom seg til topps i politikken takket være hard innsats og et uomtvistelig talent.

Blunkett-saken har vakt ubehagelige minner om den såkalte Mandelson-affæren fra 2001. Blairs allierte Peter Mandelson måtte gå av som minister for Nord-Irland, etter påstander om at han skaffet de indiske milliardærene Srichand og Gopichand Hinduja britiske pass som takk for at de gikk med på å finansiere et av Blair-regjeringens prestisjeprosjekter.

«Full tillit»

Britiske reportere forsøkte i går utallige ganger å få statsministeren til å forholde seg til det moralske i David Blunketts atferd, men en stadig mer utålmodig Tony Blair feide alle spørsmål til side.

— Jeg har full tillit til ham. Han er en dyktig innenriksminister, han passer jobben sin, og det vil han fortsette å gjøre med min fulle støtte, sa Blair som avviste å ha vært inne på tanken å avsette Blunkett.

— Uansett hvilke vansker han måtte ha i privatlivet, så er det stadig hans privatliv, sa Blair, som erklærte seg overbevist om at den uavhengige granskingen vil rense David Blunkett for mistanke.