Etterforskere tror de har beviser nok til å be om tiltale mot Blairs stabssjef Jonathan Powell.

Tiltalen kan komme til å lyde på at Powell bevisst forsøkte å villede etterforskerne, skrev London-avisen Sunday Times søndag. Dette er en alvorlig forbrytelse som i henhold til britisk lov kan straffes med ubetinget fengsel.

Ifølge avisen Sunday Telegraph skal den britiske statsministeren sammen med Powell og en annen nær medarbeider – Lord Levy – også ha lovet bidragsytere til Blairs parti Labour at statsministeren ville lytte nøye til deres ønsker. Bidragsyterne skulle med andre ord nærmest kunne kjøpe seg politisk innflytelse.

«Pinlig»

Sunday Telegraph, en seriøs og velinformert konservativ avis, betegner denne avsløringen som «ytterst pinlig» for Blair. Avisen har fått tilgang til en rapport skrevet av Amanda Delew, som ledet Labours arbeid med å samle inn penger fra velstående bidragsytere gjennom en periode på fem år.

Pengene kom inn fordi Blair dreide Labours politiske kurs inn mot sentrum, og fordi selv toppfolk i næringslivet begynte å gå lei av de konservative etter mange år med skandaler og snusk knyttet til det tidligere regjeringspartiet. 2. mai vil Labour ha sittet med makten i ti år, og partiet har i løpet av disse årene langt på vei overtatt de konservatives frynsete rykte.

Ingen av dem som er navngitt i medienes dekning av etterforskningen, vil innrømme at de har gjort noe galt. De anklager tvert imot politiet for å misbruke mediene i sin kamp for å få påtalemyndigheten til å reise tiltale.

Rapport

Sentralt i den nyeste diskusjonen i saken står Amanda Delews rapport fra 1997, der det heter at rikfolk ville føle seg «smigret» og dermed lettere gi bort penger, hvis de fikk løfter om møter med selveste statsministeren. Folk i Blairs nærmeste krets sier rapporten allerede den gang ble avvist som «naiv», og påpeker at den ble offentlig kjent i 1998.

Labour-ledelsen vil gjerne avskrive rapporten som gammal graut, og granskingen om salget av adelstitler som en storm i en tekopp. Men uansett hva kjensgjerningene i disse sakene måtte være, er de blitt en voldsom belastning for Labour foran de britiske region— og lokalvalgene 3. mai.

Alle politiske analytikere spår sterk tilbakegang for regjeringspartiet i disse valgene. Tony Blair må ta skylden – og det blir noe av det siste han gjør på det toppolitiske plan, for han har for lengst varslet at han går av som statsminister i løpet av sommeren.

DYLAN MARTINEZ