Det kom fram da Storbritannias tidligere statsminister, Tony Blair, talte på en konferanse arrangert av det franske regjeringspartiet UMP i Paris. Blair fortalte at han hadde fått sin første mobiltelefon etter at han gikk av som statsminister for et halvt år siden.

– Mens jeg bodde i Downing Street, hadde jeg ingen. Jeg fikk min første mobil den dagen jeg forlot huset, sa Blair, som nå er Midtøsten-utsending.

– Jeg sendte en SMS-melding til en venn, men fordi jeg ikke kan noe om teknologi, skjønte jeg ikke at telefonen ikke hadde identifisert meg som avsender. Jeg fikk en SMS tilbake som sa: – Unnskyld, men hvem er du?

Sjarmerte

Blair sjarmerte den franske partikonferansen med nesten 3.000 deltakere stort, og sa at når det gjelder Europa, er ikke spørsmålet om man står til venstre eller høyre.

– Det handler ikke om venstre eller høyre, men om framtid eller fortid, og styrke eller svakhet, sa han til UMP-konferansen på fransk.

– Når vi går inn i det 21. århundret, sammen med Kina og India, som begge har større befolkning enn Amerika og et samlet Europa, da er det ikke vår oppgave å se oss bakover, sa Blair.

Støttet Sarkozy

Blair, som tidligere har gitt støtte til Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, og kalt ham «en sterk leder», oppfordret lørdag den franske regjeringen til å gå videre med sine reformplaner.

– Jeg er en sentrum-venstre politiker, sa Blair. – I USA ville jeg vært Demokrat. I Storbritannia er jeg med i Labour. I Frankrike ville jeg trolig vært i regjeringen, sa han til latter og applaus, før han sa at han spøkte:

– Nei, jeg spøker. Jeg ville vært i Sosialistpartiet, sammen med dem som arbeider for å omforme det.

Uvelkommen

– Forandring er aldri velkommen, sa Blair. – Fra det øyblikket du kunngjør forandring, blir du kritisert. Når du iverksetter den, protesterer alle. Og når du får det til, aksepterer alle forandringene.

Blair kalte Sarkozy sin «venn» og spøkte med at presidenten, som er kjent for sitt travle program, men som de siste ukene også har vært stadig i mediene sammen med sin nye kjæreste Carla Bruni, «er meget energisk på alle områder».

Lederen for Sosialistenes gruppe i den franske nasjonalforsamlingen, Jean-Marc Ayrault, sier at Blairs opptreden på UMP-konferansen var ledd en kampanje for å gjøre Blair til EUs første president, som kan tiltre i 2009 hvis EU klarer å holde sine planer.

Stillingen er ment å erstatte den nåværende ordningen med et roterende presidentskap hvert halvår. Presidentstillingen vil ha en termin på to og et halvt år.

BENOIT TESSIER