NIELS-VICTOR CHRISTIANSENLondon

Den britiske statsministeren besøker den nye amerikanske president 23. og 24. februar i Det hvite hus og på presidentens landsted, Camp David. Rakettskjoldet, som skal være en forsikring imot en spirende atomtrussel fra land som Irak, Iran og Nord-Korea, og som amerikanerne kaller The National Missile Defense, NMD, blir det hete emnet.Blair vil advare Bush om at de omstridte planene må omgås med følsomhet for å unngå en farlig splittelse mellom USA og de europeiske forsvarspartnerne så vel som Russland.

Som utgangspunkt vil den britiske lederen fortelle Bush at Storbritannia ikke vil stå i veien for NMD, som Blair ifølge The Times har akseptert som uunngåelig.Dermed har han på forhånd inntatt en plass midt mellom USA og Storbritannias europeiske forsvarspartnere. Tyskerne er spesielt bekymret over at USA vil be de europeiske alliert om å akseptere et felles rakettskjold, et utspill som tyske toppdiplomater har betegnet som et giftbeger for de vestlige forsvarspartnerne. Berlin frykter at en hard linje fra Washington i spørsmålet om rakettskjoldet så vel som i spørsmålet om den planlagte felles europeiske utrykningsstyrken, kunne skape den verste krisen på flere årtier i forholdet mellom USA og Europa.

Frankrike og Russland er også blant de hardeste motstandere av NMD. I likhet med tyskerne frykter de at etableringen av et rakettskjold etter den amerikanske oppskriften vil velte eksisterende traktater og føre til et nytt globalt våpenkappløp, der de land som NMD skal beskytte imot også får fingrene i de neste generasjoner av teknologi.De skarpe forbehold vil i helgen bli fremført under en årlig sikkerhetspolitisk konferanse i M|nchen. Den amerikanske delegasjonen ledes av forsvarsminister Donald Rumsfeld, en mangeårige hauk under den kalde krigen som nå er blant NMDs varmeste fortalere.Under sitt besøk i Washington vil Blair utnytte sin posisjon som en nær vestlig alliert av den russiske presidenten Vladimir Putin, og sitt gode forhold til lederkollegene i EU til å overbevise Bush om at det er av avgjørende viktighet å få utarbeidet et prosjekt som kan bli bredt akseptert. Blair, som hadde et tett personlig og politisk forhold til Bill Clinton, beiler nå til etterfølgeren for å bevare sin innflytelse som bindeledd mellom Europa og USA.Han har hittil ført to telefonsamtaler med den nye beboeren i Det hvite hus, men håper at et personlig kameratskap vil blomstre under samværet på Camp David.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende