JAN TYSTAD

Konflikten mellom de to vil oppstå når de skal diskutere hva som skal skje etter krigen. Blair ønsker at FN skal lede gjenoppbyggingen, mens Bush ønsker et amerikansk styre ledet av den tidligere general Jay Garner.

Toppmøtet mellom Bush og Blair holdes i Belfast, et område president Bush kjenner dårlig, men han skal trekkes inn for å bidra til en løsning av den nordirske konflikten. Den forrige presidenten Bill Clinton, spilte en sentral rolle i fredsforhandlingene og nå håper Tony Blair at Bush også skal engasjere seg.

Viktigst er gjenoppbygging

Den viktigste saken på møtet blir gjenoppbyggingen av Irak og i den forbindelse også det andre store problemet i Midtøsten, nemlig Israel og palestinerne. Her har president Bush lovet at han vil engasjere seg aktivt etter krigen i Irak.

Når det gjelder gjenoppbyggingen av Irak er Tony Blair kanskje for sent ut. Mye tyder på at Iraks fremtid allerede er avgjort av amerikanerne. I Kuwait har 300 amerikanske eksperter sittet i flere uker og planlagt fremtidens Irak under ledelse av tidligere general Jay Garner. Han skal bli sjefen for utbyggingen. Ekspertene arbeider for Pentagons gjenoppbyggingskontor (Office for Reconstruction and Humanitarian Assistance) og dirigeres av haukene i Washington, spesielt forsvarsminister Donald Rumsfeld, viseforsvarsminister Paul Wolfowitz og visepresident Dick Cheney. Deres syn er at amerikanerne vinner krigen og skal bestemme hvordan et fredelig Irak skal bygges opp igjen.

Nytt opprør mot Blair?

For statsminister Tony Blair er gjenoppbyggingen av Irak viktig politisk. Han risikerer et nytt opprør i regjeringen hvis amerikanerne får avgjøre hvem som skal styre og hvem som skal få de gode kontraktene når det gjelder å reparere og bygge ut oljeindustrien, kraftforsyningen, sykehus og skoler.

Et av Blairs viktigste regjeringsmedlemmer, statsråd for Wales Peter Hain, rykket i går ut i Sunday Telegraph og erklærte at FN må stilles i spissen for gjenoppbyggingen av Irak. Han stiller seg på linje med bistandsminister Clare Short, som har forklart at hun lot være å trekke seg fra regjeringen fordi Tony Blair hadde lovet å sikre FNs rolle. Andre statsråder har den samme holdningen, men om de klarer å påvirke Blair og Bush, gjenstår å se.