Tony Blair red stormen av med et knappest mulig flertall under avstemningen i Underhuset tirsdag, men det er mer uvær i vente for den britiske statsministeren.

Blairs arbeiderparti har et flertall på 161 mandater, men regjeringens omstridte forslag om tredobling av skolepengene ved britiske universiteter har satt sinnene i kok. Det komfortable flertallet skrumpet inn til et beskjedent flertall på fem: 316 mot 311 ved avstemningen tirsdag kveld. Vel 70 av Blairs partifeller vendte seg mot statsministeren i avstemningen, mente flere medlemmer av arbeiderpartiet.

Opprøret i Blairs arbeiderparti er det nærmeste statsministeren har vært et nederlag siden han erobret statsministerboligen i Downing Street i 1997.

— Dette var ingen seier for regjeringen. Vi hadde bare trengt ytterligere tre stemmer for påføre Blair hans første nederlag som statsminister, sa Lynne Jones, en av de mange arbeiderpartirepresentantene som stemte mot regjeringen.

«Helvetesuke»

Men Blair har mer i vente fordi dommer Lord Huttons rapport om selvmordet til våpeneksperten David Kelly i fjor sommer blir offentliggjort onsdag. Det er ventet at framtida for flere nøkkelmedlemmer i regjeringen avhenger av hva Hutton-rapporten sier.

Dette er Blairs «helvetesuke» og selv om han red av det første stormløpet er statsministeren klart svekket etter avstemningen tirsdag kveld.

— Blairs autoritet i partiet er ikke knust, men han har vist sine begrensninger, sier professor John Curtice ved Stratclyde-universitetet i Skottland.

Opposisjonen i Underhuset raste etter at stemmetallene var klare og mente Blair overlevde med støtte fra arbeiderpartirepresentantene fra Skottland, siden Skottland ikke er omfattet av universitetsreformene, der økte skolepenger er et viktig element.

En talsmann for de konservative, Tim Yeo, understreket etter avstemningen at regjeringen sitter ydmyket tilbake. Universitetsloven fører til at studentene ved universitetet i England og Wales må betale 3.000 pund (rundt 35.000 kroner) i året i skolepenger fra 2006, nesten en tredobling fra dagens nivå.