JAN TYSTAD

Diplomaten som var britisk ambassadør i FN før Irak-krigen og britenes representant i overgangsadministrasjonen i Bagdad, etter krigen, er for kontroversiell.

Den britiske søndagsavisen The Observer har sett deler av manuskriptet hvor Greenstock kaller amerikanernes krigserklæring «politisk ulovlig» og at forhandlingene i FN bare var en «avledningsmanøver av den amerikanske administrasjon».

Blairs representant

Sir Jeremy Greenstock regnes som en svært pålitelig og erfaren diplomat med stor integritet.

Derfor ble han sendt til Bagdad som regjeringens representant. Han ble imidlertid svært skuffet over den amerikanske administratoren Paul Bremer og skriver ganske negativt om Bremers manglende evner.

Han kritiserer også president Bush daværende sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice. Den britiske regjering stanser boken fordi de hevder at den bryter reglene for hva en pensjonert statstjenestemann kan offentliggjøre. Utenriksdepartementet sier i en uttalelse at «pensjonerte statsansatte, uansett rang, må få klarering når det gjelder hva de kan skrive fra sin tjenestetid».

Den virkelige grunnen er at Greenstock ønsker å offentliggjøre sider med Irak-politikken som regjeringen vil holde skjult. Slike inngrep mot statsansatte har skjedd før. Da den tidligere MI5-agenten Peter Wright skrev boken «Spionjeger» fikk han den ikke utgitt i Storbritannia, han måtte gi den ut i Australia først og bøkene ble smuglet inn i Storbritannia. Han avslørte blant annet at spionjegerne forsøkte å få statsminister Wilson avsatt, ved å spre rykter om at han var KGB-agent. Det var Margaret Thatcher-regjeringen som stanset Wrights bok.

Siterte private samtaler

Sir Jeremy Greenstock har i sin bok sitert fra private samtaler med statsminister Tony Blair og utenriksminister Jack Straw. Rettighetene til boken er kjøpt av en britisk avis og Jeremy Greenstock skulle ha presentert boken under bokmessen i Edinburgh neste måned.

Forlaget Random House tror ikke boken kan komme ut denne høsten, men vil ellers ikke kommentere situasjonen. Greenstock er blitt bedt om å fjerne alle utdrag fra samtalene med utenriksministeren og statsministeren. Han kan trekke boken eller gi den ut i utlandet og risikere rettssaker.

REUTERS / EDDIE KEOGH