De nye styrkene vil være del av en kampanje for å slå ned på geriljaaktivitet og vold i Nord-Irland.

— Vi må sørge for at dette lille antallet paramilitære, på begge sider, ikke spolerer det som er den eneste gode sjansen til å gi Nord-Irland en lys framtid, sa Blair i en tale til parlamentet onsdag.

Mer vold

John Reid, den britiske Nord-Irland-ministeren, sa at 250 ekstra politifolk og soldater vil bli sendt inn i spente områder. I tillegg skal fredsavtalen fra 1998 tolkes strengere.

— Sikkerhetsstyrkene skal slå ned på de paramilitære for å hindre mord, skyting og angrep med bensinbomber, sa Reid.

Mens de omfattende terrorangrepene i Nord-Irland avtok med fredsavtalen i 1998, har det det siste året vært et oppsving i antall opptøyer, skyteepisoder og angrep med bensinbomber.

Hittil i år er fem personer drept og mer enn 90 skadd i angrep. Så sent som natt til onsdag ble tre menn dratt ut av hjemmene sine og skutt i beina i et katolsk område av Belfast. En katolsk gruppe er mistenkt for angrepet.

Vil fjerne Sinn Fein

Blair valgte å overse antydningene fra David Trimble, førsteminister i Nord-Irlands samlingsregjering, om at Sinn Fein burde utelukkes fra regjeringen. Sinn Fein er IRAs politiske fløy, og Trimble er som så mange ganger før misfornøyd med den republikanske gruppens innsats i fredsprosessen.

En av Trimbles partifeller truet onsdag med at Ulster Unionist Party vil fjerne Sinn Fein selv, hvis ikke Blair gjør det, ifølge avisen The Times.

Sinn Fein tar imidlertid sterkt avstand fra forsøkene på å frata partiet innflytelse. Gerry Adams og hans støttespillere mener det er feil å fokusere på IRA og våpenhvilen når paramilitære protestanter fortsetter å angripe uskyldige katolikker.

Trimble fornøyd

David Trimble hadde på forhånd truet med å trekke seg dersom ikke statsminister Blair kom med gode nok tiltak for å hindre volden i Nord-Irland. Men hans første respons til regjeringens tiltak tydet ikke på at han ville gjøre alvor av trusselen. Trimble framhevet i stedet viktigheten av å ha et objektivt organ som overvåket IRAs våpenhvile.

Sinn Fein uttalte at de var fornøyd med tiltakene, men etterlyste sterkere maktmidler overfor unionistiske grupper.

(NTB)