JAN TYSTAD

Blair opplevde at 139 av hans egne partimedlemmer stemte mot ham, det er det største opprør en sittende regjering har opplevd, men han klarte likevel å få flertall for sin krig. Første avstemning gjaldt et forslag som sa «Nei til krig». 217 stemte for, blant dem 139 Labour-representanter (122 for en måned siden på et liknende forslag), 396 stemte mot forslaget.

Blair erklærte med sterke følelser i debatten i går: «Å trekke seg (fra krigen) nå vil være hasardspill med alt vi holder kjært. Hvis vi trekker oss vil fremtidige konflikter bli verre og enda mer ødeleggende». Han truet med at hvis han ikke fikk støtte, ville han trekke seg.

Men opprøret er allerede i gang. Mandag trakk den tidligere utenriksminister Robin Cook seg fra regjeringen, i går trakk to juniorministrene John Denham fra Innenriksdepartementet og Lord Hunt fra Helsedepartementet seg i protest mot krigen.

Utenfor parlamentet demonstrerte krigsmotstanderne og oppfordret alle til å delta en ny og stor protestmarsj lørdag. Motstanderne oppfordrer også alle briter til å gå til sitt ned-aksjoner og streiker den dagen bombene begynner å falle i Irak. De håper at slike demonstrasjoner vil fortelle regjeringen hvor upopulær den er blitt.

Tony Blair er, i likhet med president Bush, overbevist om at de har en moralsk plikt til å fjerne en diktator som Saddam Hussein og erklærte «vi bør gå helhjertet til aksjon med en ren samvittighet». De bruker fremtidige generasjoner som unnskyldning for å sette i gang bomberegnet nå og begrunnelsen er at hvis de ikke gjør det, vil Saddam Hussein kunne skyte masseødeleggelsesvåpen mot europeiske og amerikanske byer.

Clare Short valgte i går å bli i regjeringen fordi hun følte det ville være «feigt» å forlate regjeringen på randen av en krig. Hun sa at hun følte det som en stor oppgave å bidra til å bygge opp igjen det nye Irak etter en krig.

En meningsmåling i tv-selskapet ITV viste at 49 prosent er for krig, 45 prosent er imot, mens men annen meningsmåling i The Guardian viste at krigsmotstanderne fortsatt er i flertall 44 prosent er imot nå, mot 52 prosent for en måned siden. Tilhengerne har gått opp fra 29 prosent til 38 på den siste måneden.