Men han oppnådde et flertall for krig blant annet ved hjelp av stemmene fra de konservative.

En britisk statsminister har rett til å gå til krig, uten å spørre parlamentet. Blair valgte å la Underhuset få si sin mening før krigen starter. Det som er klart er at hvis krigen blir langvarig og mange britiske soldater dør, vil hans popularitet dale og han kan bli fjernet på landsmøtet til høsten.

Blair erklærte med sterke følelser i debatten i går: — Å trekke seg (fra krigen) nå vil være hasardspill med alt vi holder kjært. Hvis vi trekker oss vil fremtidige konflikter bli verre og enda mer ødeleggende.

Han truet med at hvis han ikke fikk støtte, ville han trekke seg.

Men opprøret er allerede i gang. Mandag trakk den tidligere utenriksminister Robin Cook seg fra regjeringen, i går trakk de to juniorministrene John Denham fra Innenriksdepartementet og Lord Hunt fra Helsedepartementet seg i protest mot krigen.

Utenfor parlamentet demonstrerte krigsmotstanderne og oppfordret alle til å delta en ny og stor protestmarsj lørdag. Motstanderne oppfordrer også alle briter til å gå til sitt ned-aksjoner og streiker den dagen bombene begynner å falle i Irak. De håper at slike demonstrasjoner vil fortelle regjeringen hvor upopulær den er blitt.

Tony Blair er, i likhet med president Bush, overbevist om at de har en moralsk plikt til å fjerne en diktator som Saddam Hussein og erklærte «vi bør gå helhjertet til aksjon med en ren samvittighet». De bruker fremtidige generasjoner som unnskyldning for å sette i gang bomberegnet nå og begrunnelsen er at hvis de ikke gjør det, vil Saddam Hussein kunne skyte masseødeleggelsesvåpen mot europeiske og amerikanske byer.

Spenningen var stor i går om hva bistandsminister Clare Short ville gjøre. Hvis hun stemte mot regjeringen ville det vært en seier for krigsmotstanderne på grunn av hennes brede støtte. Hun valgte å bli i regjeringen fordi hun følte det ville være «feigt» å forlate regjeringen på randen av en krig. Hun sa at hun følte det som en stor oppgave å bidra til å bygge opp igjen det nye Irak etter en krig.

De siste meningsmålingene tyder på at opinionen er i ferd med å endre seg i retning av regjeringen. Det var ventet fordi mange vil si når krigen er uunngåelig, at vi må støtte «våre gutter som slåss i krigen».

En meningsmåling i tv-selskapet ITV viste at 49 prosent er for krig, 45 prosent er imot, mens en annen meningsmåling i The Guardian viste at krigsmotstanderne fortsatt er i flertall. 44 prosent er imot nå, mot 52 prosent for en måned siden. Tilhengerne har gått opp fra 29 prosent til 38 på den siste måneden.