Jan Tystad

— Vi hadde saken oppe på regjeringskonferansen i morges, og vi har nå fått i stand et samarbeid med et sykehus i Kuwait, som er klar til å behandle Ali, sa bistandsminister Clare Short på en pressekonferanse i går. Hun presenterte hva britene har planlagt når det gjelder humanitær hjelp og gjenoppbygging i Irak.

Brev

Bakgrunnen for redningsaksjonen er den oppsikt det vakte i helgen at legene ville la Ali dø. Den britiske regjering fikk et brev fra en sykepleier som passer gutten, som skrev:

«Jeg trenger en lege som er ekspert på brannsår, men vi har ingen slike her. Jeg gjør mitt beste, men jeg vet ikke akkurat hvordan jeg skal pleie gutten og hvilke medisiner jeg skal gi ham. Situasjonen er desperat. Han vil dø hvis han blir værende her. Dere har all den teknologi som er nødvendig for å bombe oss, til å lage raketter som brant ned Alis hus, men dere kan ikke spare et jetfly for en dag for å redde ham?»

Brannskader

Den 12 år gamle Ali sov sammen med sin gravide mor, sin far og søsken i hjemmet deres i utkanten av Bagdad da raketten traff huset. Alle bortsett fra Ali ble drept. Britiske pressefolk fant den forbrente gutten på et av byens sykehus. De sterke bildene vakte internasjonal oppsikt.

— Det er beklagelig at aksjonen er blitt forsinket, sa Clare Short.

— Vi frykter at guttens sår er infisert, men nå håper jeg han vil komme til Kuwait raskt, slik at han kan reddes. Det er ikke britene som kontrollerer Bagdad, men vi håper likevel å få ham ut og til et bedre sykehus i Kuwait, sa Clare Short.

Et spesialsykehus for brannskader Babaltain-senteret i Kuwait er klar til å ta imot Ali.

Hun understreket sterkt at selv om koalisjonsstyrkene har gjort alt de kan for å hindre bombing av sivile, så har det skjedd beklagelige uhell. Hun fortalte at britene har fått to bombe- og brannskadete barn til England for behandling. En 14 år gammel gutt blir behandlet ved et sykehus i Birmingham, og en seksåring er under behandling ved et barnesykehus i Liverpool.

— Vi håper at den hjelpen som nå organiseres gjennom FNs hjelpeorganisasjon og gjennom Røde Kors og Røde Halvmåne vil hjelpe flere krigsskadete barn. Det er viktig å stanse plyndringen av sykehus, og reparere de som er ødelagt. Dette har høyeste prioritet, sa Clare Short.