Heidi Amsinck,

London

Statsminister Tony Blair ble i går kveld reddet i 11. time fra et ydmykende nederlag i Underhuset. Drøftinger i siste øyeblikk og hestehandel med rebelske medlemmer av Labour sikret at Blair med et nødskrik vant avstemningen om de kontroversielle studiegebyrer som har truet hans lederposisjon.

Men Blair er kommet langt fra triumferende ut av episoden, som avslørte at et oppsiktsvekkende stort antall av Labours Underhus-medlemmer var klare til å stemme imot ham. Blair vant avstemningen med et flertall på kun fem. Labour-representanter sa at rundt 70 av Blairs partifeller hadde vendt seg mot ham i avstemningen.

Fikk lese rapport i går

Blair hadde selv erkjent at hans autoritet som leder ville stå på spill hvis hans egne partifeller nektet å støtte ham i det han selv har beskrevet som en av Labour-regjeringens mest avgjørende reformer. Det var første gang siden han tok regjeringsmakten for Labour i 1997, at Blair reelt risikerte et nederlag i Underhuset.

Avstemningen kom få timer før dommer Hutton i dag offentliggjør sine konklusjoner etter fjorårets høring om våpeneksperten David Kellys selvmord.

Kelly tok sitt eget liv i sommer, få dager etter at hans navn var kommet frem som kilden til en kontroversiell BBC-historie om at regjeringen hadde forsøkt å gjøre etterretningsmaterialet om trusselen fra Saddam Husseins Irak mer sexy.

Tony Blair vet allerede hvem Hutton kritiserer i rapporten. Han og alle de øvrige partene i saken, herunder BBC og David Kellys familie, fikk kopier av den i går ettermiddag, men måtte skrive under på en taushetsklausul.

Kan bli en bombe

Hele dagen i går, mens Tony Blair og hans ministere kjempet for å sikre det nødvendige flertall i Underhuset, måtte statsministeren samtidig forberede erklæringen han skal gi til Underhuset i ettermiddag, etter offentliggjøringen av rapporten klokken 14.30 norsk tid.

Lord Huttons kan, hvis han direkte kritiserer Tony Blair eller beskylder ham for å lyge om sin rolle i offentliggjøringen av David Kellys navn, plassere en bombe under statsministerens lederskap. Dette anses for usannsynlig, men Hutton-rapporten har likevel potensial til å kaste lange skygger over Blair-regjeringen.

I Underhuset vendte tingene i går til Blairs fordel da mannen som ble ansett som den offisielle leder av Labours opprørere, den tidligere ministeren Nick Brown, plutselig hoppet over på Blairs side.

Det dramatiske skiftet skyldtes angivelig et løfte fra Blair-regjeringen om at effekten av de nye studiegebyrene på familier med inntekt i mellomklassen vil bli undersøkt så hurtig som mulig.

For mange av Labour-opprørerne var dette ikke nok. De mener at gebyrene på opp til 30.000 kroner om året for hver student er et brudd på Labours valgløfter, og at de urettferdig vil ramme studenter fra mindre velstående familier.