I stedet oppfordret han alle til å stoppe spekulasjonene rundt regjeringsrådgiveren David Kellys selvmord.

— Jeg håper vi kan legge til side spekulasjonen, påstandene og motpåstandene, sa Blair i Tokyo og understreket at etterforskningen av Kellys død måtte få gå sin gang uten hindringer eller innblanding.

— I mellomtiden bør vi alle, politikere så vel som medier, vise litt respekt og tilbakeholdenhet, tilføyde han.

På spørsmål om han kjente Kellys død på sin samvittighet, svarte Blair at han ikke vil gi flere kommentarer før etterforskningen er avsluttet.

Da en journalist så spurte om han kunne komme til å gå av, nektet Blair å svare. I stedet stirret han rett frem i rommet fullt av journalister og TV-kameraer i flere spente sekunder før han forlot pressekonferansen med Japans statsminister Junichiro Koizumi ved sin side.

Lange skygger

Utviklingen i Storbritannia kaster lange skygger over Blairs reise i Asia som blant annet omfatter besøk i Japan, Sør-Korea, Kina og Hongkong.

Regjeringsrådgiveren David Kellys selvmord har utløst en politisk storm og fått enda flere til å sette spørsmålstegn ved den britiske regjeringens behandling av striden om etterretningsmaterialet som var grunnlag for påstandene om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

Iraks påståtte masseødeleggelsesvåpen var hovedargumentet for krigen mot Irak, men i en rapport som BBC brakte het det med henvisning til etterretningskilder at den britiske regjeringen hadde "spritet opp" etterretningsmaterialet.

Britiske politikere og kommentatorer reagerte lørdag med sjokk på meldingen om at vitenskapsmannen David Kelly var funnet død fredag. Kelly ble funnet i et skogholt nær sitt hjem.

Kellys død setter alvorlige spørsmålstegn ved fremtiden til Blairs kommunikasjonssjef Alastair Campbell og flere andre ministere som pekte ut Kelly som hovedkilde i BBCs rapport. Kelly benektet selv i et avhøret i Underhusets utenrikskomité tirsdag at han var BBCs hovedkilde.

Den kjente politiske kommentatoren Patrick Wintour spurte i en artikkel i den liberale London-avisen The Guardian fredag hvilken hensikt den aggressive utspørringen av Kelly i Underhusets utenrikskomité sist tirsdag egentlig hadde tjent. Den tjente i hvert fall ikke rettferdighetens sak, mente Wintour.

"Reis hjem"

Saken er ytterst ubehagelig for statsminister Tony Blair, som lørdag var på offisielt besøk i Tokyo.

— Dette er en absolutt forferdelig tragedie. Jeg sørger dypt over David Kelly og hans familie. Han var en fin embetsmann som gjorde enormt mye godt for landet, sa Blair i en kort uttalelse, samtidig som han ba media og politikere om å vise tilbakeholdenhet.

NTB

MØTE: Statsminister Tony Blair møtte i dag Japans statsminister Junichiro Koizumi.
FOTO: SCANPIX